Hoppa till huvudinnehållet

SD vill ha en rättvisare finansiering av flygplatsen

Publicerad:
SD vill ha en rättvisare ekonomisk fördelning av Örebro airport när det gäller delen som Region Örebro län äger. Foto: Kajsa Juslin

Sverigedemokraterna vill att den ekonomiska fördelningen kring regionens finansiering av Örebro Airport ska bli mer rättvis. I en motion som de lämnat till regionstyrelsen tar de upp hur viktigt flygplatsen är men att det är få som vill vara med att finansiera den.

– Det är inget kontroversiellt förslag alls, säger oppositionsrådet, Patrik Nyström (SD).

Partiet vill öppna upp för att fler aktörer är med och finansierar regionens andel av flygplatsen. Det skulle kunna innefatta både kommuner och företag. Idag äger Region Örebro län 44,95 procent, Örebro kommun äger lika stor del och Kumla kommun och Karlskoga kommun äger 5,05 procent vardera.

Regionen, anser Patrik Nyström, är under hård ekonomisk press och flygplatsen kostar mellan 17-18 miljoner kronor per år.

Solidarisk fördelning

”Det borde ligga i hela vår regions intresse att solidariskt vara med att finansiera flygplatsen i form av årliga driftbidrag”, skriver han och partikollegan Elin Jensen i motionen.

Flygplatsen är viktig inte minst som beredskapsflygplats där i bland MSB:s transportplan lyfter till övriga Europa när en kris inträffar betonar Nyström men det i sig ger inga stora ekonomiska fördelar.

– Det är ett nollsummespel, säger Patrik Nyström.

Det kostar inte mer än vad flygplatsen får in. Det är inte kommunernas andelar som Sverigedemokraterna ifrågasätter utan endast de 44,95 procent som regionen äger.

– Hur fördelningen ska se ut, vill vi ska utredas, säger Patrik Nyström.

Artikeltaggar

FinansieringFlygplatserKarlskoga kommunKumlaMotionerMSBÖrebro airportÖrebro kommunPatrik NyströmPolitikRegion Örebro länSverigedemokraternaTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.