Hoppa till huvudinnehållet

Alla dessa dagar som kom och gick….

Publicerad:

”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet.” Så lyder den tvåradiga dikten ”Förlusten”, av Stig Johansson. Kanske behövs det en viss mognad för att inse att det som händer mig just nu är livet som pågår, på gott och ont. Det som har varit kan jag inte göra någonting åt och inte heller det som ska komma. Ser vi hela tiden bakåt är det lätt att bli deprimerad, ser vi bara framåt missar vi allt som vi har just nu.

”En dag ska vi alla dö, alla andra dagar ska vi det inte.” De orden sa en präst i församlingen i en samtalsgrupp för sörjande för några år sedan. Jag har tänkt mycket på de orden sedan dess. Att vi alla en gång ska dö är en realitet, likaväl som att vi alla andra dagar ska leva.

Hur lever jag mitt liv, lever jag det liv som jag vill leva eller lever jag det liv som någon annan har bestämt åt mig? Känns mitt liv meningsfullt? Vart går min längtan och mina drömmar? Jag tror att det är viktigt att lyssna på sin inre röst och våga bejaka det jag längtar efter oavsett ålder. Det som hindrar oss från att leva fullt ut tror jag är vår rädsla för att misslyckas och för vad andra ska tänka och tycka. Har jag för vana att trycka undan det som känns viktigt för mig skapar det lätt ångest.

Att leva ett meningsfullt liv är inte lätt. Sjukdom, sorger och förluster av olika slag drabbar oss. Det är i de stunderna vi verkligen behöver varandra. Därför är det viktigt att vi odlar våra relationer. Utan vänner är det svårt att leva.

Som kristen ställer jag mig också frågan; Hur vill Gud att jag ska leva mitt liv? Jag tror att Gud älskar oss och vill oss väl. Han har gett oss våra gåvor och personligheter som han vill att vi ska använda till glädje för oss själva och andra. Ett danskt ordspråk lyder ” Det som du är, är Guds gåva till dig, det som du gör med dig själv är din gåva till Gud ”.

Blott i det öppna har du en möjlighet

Låser du om dig kvävs och förtvinar du.

Ut i det fria skall du med Herren gå.

Kraften fullkomnas mitt i din svaghet då.

Leva i världen omvänd till verklighet,

vänd mot Guds framtid, följd av hans trofasthet.

Mörkret du möter aldrig i ensamhet.

Blott i det öppna ligger din möjlighet

Psalm 90 svenska psalmboken

Kersti Ericson

Artikeltaggar

FamiljKrönikor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.