Hoppa till huvudinnehållet

Apparat felade – kvinna fick livmoderskada

Publicerad:
Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En misslyckad livmoderoperation, på grund av felande teknisk utrustning, slutade med att en patient i Värmland fick vårdas i livshotande tillstånd.

Händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria, skriver region Värmland på sin hemsida.

Det var i september 2022 som en kvinna med blödningsproblem kom in till sjukvården för att genomgå en så kallad endometriablacion, reducering av livmoderns slemhinna.

Men operationen började dåligt, då ett tekniskt instrument inte fungerade som det skulle och indikerade tekniskt fel. Apparaten byttes ut mot en annan, som till en början fungerade bra – tills även den varnade för tekniskt fel.

Operationen fick avbrytas och efter att ha undersökts med ultraljud skickades patienten hem.

Men efter två dagar var kvinnan tillbaka på sjukhuset med påverkat allmäntillstånd. Först när hon då lades in för operation visade det sig hon fått skador på tarmen och att livmodern var perforerad. Kvinnan, vars tillstånd var livshotande, fick vårdas på sjukhus i två veckor efteråt.

Sjukvården har även gjort en anmälan hos läkemedelsverket och skickat instrumentet på analys hos tillverkaren. Operationer med apparaten har stoppats tills vidare.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.