Hoppa till huvudinnehållet

Därför byter Amalia Josbo klubb: ”Det här är mer gynnsamt för min elitsatsning”

Publicerad:
Amalia Josbo och Lady Evelin. Foto: Privat

Det har blivit ett nytt klubbyte för Amalia Josbo, tolva i VM i paradressyr förra året. Hon tävlar numera för Örebro ryttarteam efter ett år i Karlskoga Dressage Club.

– Det handlar om vad som är mest gynnsamt och nödvändigt för min elitsatsning, säger hon.

För ungefär ett år sedan lämnade hon Karlskoga hästsportklubb efter 34 år (då klubben genomgått namnbyten) och började i stället tävla för Karlskoga Dressage Club.

Anledningen var att hon där skulle få bättre förutsättningar och stöd för att tävla i världseliten.

Blev det som du hade hoppats och trott i Karlskoga Dressage Club?

– Nej, inte för vad jag behövde för min satsning men annars var det bra, svarar hon utan att vilja utveckla det mer.

Nödvändighet

Hon är, hur som helst, övertygad om att det här klubbytet är en nödvändighet för att fortsätta satsningen som sträcker sig fram till Paralympics nästa år.

Först och främst måste hon, förstås, kvalificera sig dit tillsammans med Lady Evelin. Samtidigt måste ekipaget skaffa sig ännu mer rutin och erfarenhet från inte minst internationella tävlingar mot bästa tänkbara motstånd.

Personbästa

Inför kommande helgs tävlingar i Danmark visade Amalia Josbo och Lady Evelin utmärkt form nyligen då det blev framgångar i Mantorp. I klassen MsvC:1 blev det seger och dessutom personbästa på 73,571%. I MsvB:1 blev det en tredjeplats med 65,179%.

– Hästen känns mycket, mycket bättre jämfört med tidigare. Mycket starkare, inte minst. Min känsla är att det blir framsteg för varje träningspass. Även jag känner mig mer förberedd och mer redo än någonsin tidigare. Att jag de senaste åren haft förmånen att få tävla mot de bästa ryttarna har lärt mig mycket, säger Amalia Josbo som till den här säsongen flyttats upp från utmanartruppen till A-truppen när det gäller landslaget.

EM är huvudmålet i år

Årets stora mål är EM som äger rum i början av september i Tyskland. Efter förra årets tolfteplats på VM är förhoppningen att placera sig som en av de tio bästa mot den övriga europeiska eliten.

– Konkurrensen på EM är i stort sett lika tuff som på VM.

Innan EM är det SM och nordiska-baltiska mästerskapet.

– Dessutom fokuserar jag på att stärka mina möjligheter att kvalificera mig för start i Paralympics nästa år, förklarar Karlskogaryttaren.

Artikeltaggar

Amalia JosboHästsportLady Evelin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.