Hoppa till huvudinnehållet

Ska låta utomstående se vad som går fel på högstadiet

Publicerad:
Anna Nordqvist (M) och Anneli Mylly (V) har föreslagit en genomlysning av skolan och fått gehör för det i kommunstyrelsen. Foto: Anders Persson

Nu ska man i Degerfors söka svar på varför skolresultat och måluppfyllelse sjunker för eleverna då de börjar högstadiet. Med nya ögon ska man se var det felar.

Kommunstyrelsen tog nyligen upp ett ärende om att göra en genomlysning kring måluppfyllelse i skolan. Det var vice ordförande Anna Nordqvist (M) som tog upp det tillsammans med ordförande Anneli Mylly (V) i en skrivelse där de yrkar på en extern genomlysning, vilket de fick gehör för.

– I årskurs 7-9 har man en oroväckande låg måluppfyllelse. I Kolada märks en tydlig skillnad mellan F-6 mot 7-9, då det sjunker på högstadiet, säger Nordqvist.

Kolada, som hon hänvisar till, är en databas med analyser och jämförelser för kommuner och regioner.

– Det har länge varit ett påtalat problem med låg måluppfyllelse. Tittar man i Kolada för 2022 så känner jag att vi måste göra nåt åt det. När vi tittar på resultat för årskurs 9, hur stor andel av eleverna som uppnått kunskapskraven i alla ämnen är det 58,9 procent, men i årskurs 6 ligger det på 76,5 procent. Det är en väsentlig skillnad där och vi vill vi veta varför det sjunker, varför det är sån skillnad, säger Nordqvist.

Liknande problem

I samband med en studieresa till Värmland med Regionala samverkansrådet i februari fick man bland annat ta del av en föreläsning kring liknande problem som man tidigare haft i Filipstad.

– Där hade man genomgått en resa som gett väldigt positiva resultat med ökad måluppfyllelse, säger Mylly.

Filipstad låg bland de sämsta skolresultaten i Sverige 2008-2009, men idag ligger man nånstans mellan plats 50 och 70 i en nationell jämförelse. Under föreläsningen berättade skolledningen vilka framgångsfaktorer som bidrog till att vända skolresultaten.

– Så vi har sagt att förvaltningen ska åka på besök dit och sen se hur de kan gå vidare med extern aktör som kommer in med nya ögon och ser var det blir fel, säger Mylly.

Andelen elever som uppnår kunskapskraven i alla ämnen i Degerfors sjunker då de kommer upp på högstadiet, nu ska man se vad det beror på.
Andelen elever som uppnår kunskapskraven i alla ämnen i Degerfors sjunker då de kommer upp på högstadiet, nu ska man se vad det beror på. Foto: Jessica Gow/TT

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyDegerforsFilipstadFörvaltningKommunstyrelsenPolitikStudierVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.