Hoppa till huvudinnehållet

Byggboom i bästa sjöläge – egen båtplats och nära centrum

Publicerad:
Nya bostadsområden i exklusiva sjölägen är ett sätt för kommunen att locka inflyttare till kommunen och underlätta företagens rekryteringar. Här byggs radhus med egen båtplats precis utanför dörren, berättar Anna Posth på Karlskoga kommun.
Nya bostadsområden i exklusiva sjölägen är ett sätt för kommunen att locka inflyttare till kommunen och underlätta företagens rekryteringar. Här byggs radhus med egen båtplats precis utanför dörren, berättar Anna Posth på Karlskoga kommun. Foto: Jonas Klint

Den heta jobbmarknaden i Karlskoga har lett till en bygg-boom i kommunen.

I bästa sjöläge vid Möckelns strand växer exklusiva bostäder fram, många med egen båtbrygga.

– I modern tid har det aldrig hänt så mycket som det gör nu, säger Anna Posth på Karlskoga kommun.

Försvarsboomen ger nya jobb: ”Det är en extrem ökning”

Försvarsindustriföretagen har tillsammans rekryterat flera tusen personer i Karlskoga de senaste åren, och rekryteringsbehovet kommer att vara stort även framöver.

– Tillväxten i industrin gör att kommunen vågar satsa, säger Anna Posth.

Hon har en kombinerad tjänst som kommunens PR-, marknads- och näringslivschef. I den rollen försöker hon se till både näringslivets och kommunens bästa. De båda går hand i hand menar hon.

– Det som är bra för företagen är bra för Karlskoga, allt hänger samman. Nu gör vi allt vi kan för att kommunen ska växa med industrin. Det gynnar kommunen, och det hjälper företagen att lyckas med kompetensförsörjningen.

Några hundra meter ifrån området där de nya bostäderna byggs har det anlagts en till småbåtshamn.
Några hundra meter ifrån området där de nya bostäderna byggs har det anlagts en till småbåtshamn. Foto: Jonas Klint

Det mest iögonfallande exemplet på att kommunen växer med industrin är bygg-boomen för bostäder.

– Just nu är det 1300 bostäder som antingen projekteras eller byggs, både villor och lägenheter. Det är mycket för en stad med 30 000 invånare.

Bland de områden som nu exploateras för bostäder finns Aggerudsvikarna, inte långt från centrum. Där det nu pågår flera byggprojekt var det tidigare bara sankmark, berättar Anna Posth.

Anna Posth, Karlskoga kommuns PR-, marknads- och näringslivschef, säger att kommunen och näringslivet går hand i hand när det gäller att locka arbetskraft till kommunen. Området Aggerudsvikarna var sankmark tidigare. Här växer nu ett attraktivt bostadsområde med småbåtshamnar fram.
Anna Posth, Karlskoga kommuns PR-, marknads- och näringslivschef, säger att kommunen och näringslivet går hand i hand när det gäller att locka arbetskraft till kommunen. Området Aggerudsvikarna var sankmark tidigare. Här växer nu ett attraktivt bostadsområde med småbåtshamnar fram. Foto: Jonas Klint

– Radhusen som byggs här kommer att ha varsin egen båtplats precis utanför dörren, säger Anna Posth och syftar på den framväxande bostadsrättsföreningen Ankaret som byggs av Örebrobaserade bolaget Eyra bostad.

Bostäderna är uppdelade i två föreningar och fyra mindre bostadskvarter runt nyanlagda småbåtshamnar. Det blir 49 radhus med beräknad inflyttning våren 2024. Radhusen kommer att vara mellan cirka 110 och 150 kvadratmeter och kosta mellan cirka 3,8 och 5,3 miljoner kronor.

Inte långt därifrån bygger Örebrobaserade WE-Bygg bostadsrättsföreningen Klokheten, med beräknad inflyttning i slutet av 2023. Här blir det 32 lägenheter på mellan två till fem rum, där balkonger och altaner med sjöutsikt är några av försäljningsargumenten. Mäklarföretaget lyfter också fram det centrala läget. ”Här har man tio minuters promenad till centrum, tio minuters promenad till affär och 30 minuter i bil till Örebro. Området Aggerudsviken är i en expansiv fas där det kommande år kommer att uppföras fler byggnader, Karlskoga kommun satsar på en ny småbåtshamn och har ökade aktiviteter på sommaren”, heter det bland annat.

Ett prisexempel i bostadsrättsföreningen Klokheten är fyrarummarna på 97 kvadrat i två plan, som kostar från 2 395 000 kronor.

Bostadsrättsföreningen Klokheten beräknas vara klar sista kvartalet i år. Här byggs 32 lägenheter, varav 16 tvårummare på 59 kvadrat. De blir i markplan med egen altan och kommer att kosta från 1 495 000 kronor. Det blir tolv fyror på 97 kvadrat i två plan. I entréplan kommer det bland annat att vara sällskapsytor, ett sovrum och en balkong. På övre plan får man en terrass som löper på två sidor av huset. Prisbilden är från 2 395 000 kronor. I de husen som är större kommer det även finnas femrummare på 105 kvadrat.
Bostadsrättsföreningen Klokheten beräknas vara klar sista kvartalet i år. Här byggs 32 lägenheter, varav 16 tvårummare på 59 kvadrat. De blir i markplan med egen altan och kommer att kosta från 1 495 000 kronor. Det blir tolv fyror på 97 kvadrat i två plan. I entréplan kommer det bland annat att vara sällskapsytor, ett sovrum och en balkong. På övre plan får man en terrass som löper på två sidor av huset. Prisbilden är från 2 395 000 kronor. I de husen som är större kommer det även finnas femrummare på 105 kvadrat.

Ändrad inställning

Karlskogas historiska arv som Sveriges vapensmedja förvaltas i dag av försvarsjättar som Saab och BAE Systems och det lokala kluster av ingenjörsföretag som levererar produkter och tjänster till de globala storbolagen.

Företagare och företrädare för kommunen säger att de märker en ändrad inställning hos allmänheten till försvaret och företagen som levererar materiel till det. Opinionen är mer positiv, vilket gynnar kommunen på olika sätt. Anna Posth menar samtidigt att det är viktigt att lyfta Karlskogas övriga näringsliv. Kommunen har flera specialistföretag med stark ställning i sina respektive branscher.

– Arvet efter Bofors har inte bara gjort att vi har vapentillverkning utan även specialistföretag inom kemi, medicinteknik och andra teknikföretag. Karlskoga har ett brett näringsliv och vi brukar kallas Sveriges ingenjörstätaste kommun.

Det pågår en bygg-boom vid sjön Möckeln på södra sidan av E18 i Karlskoga.
Det pågår en bygg-boom vid sjön Möckeln på södra sidan av E18 i Karlskoga. Foto: Jonas Klint

Inflyttningssamordnare

Kommunen har inrättat flera specialfunktioner för att möta näringslivets behov. Bland annat en näringslivslots som är företagens väg in i kommunens beslutsbyråkrati, och som håller i ärendena hela vägen och ger återkoppling. Man har också en inflyttningssamordnare som jobbar med att på olika sätt underlätta för personer som funderar på att flytta till kommunen. Samordnaren håller kontakt med de potentiella inflyttarna, visar dem staden och gör reklam för den.

– Litenheten, lugnet och tryggheten är positiva värden här. Det byggs lägenheter inne i centrum och nya fina bostadsområden, till exempel här vid Möckeln, som faktiskt är en ganska stor sjö. Och det roliga är att det här finns i kombination med en global arbetsmarknad och ett näringsliv med hög innovationstakt.

Har vänt utvecklingen

Kommunens befolkning toppade runt 1970 med 40 000 invånare. Därefter gick det stadigt utför fram till 2011-2012, då befolkningstappet planade ut strax under 30 000-strecket. Därefter har det sett lite bättre och nu är man uppe på rätt sida 30 000-strecket. I sin plan för bostäder, skolor och förskolor planerar kommunen för befolkningstillväxt. Man gör bedömningen att efterfrågan inom industrin och det övriga näringslivet kommer att vara hög under överskådlig tid.

– Kommunen ska växa. Vi vill vara mer än bara arbetsort som man pendlar till, säger Anna Posth.

Om radhusen som byggs vid den här lilla viken skriver mäklarföretaget: ”Husen har en tilltalande arkitektur med stora fönster, träfasad, generös altan och egen brygga. Planlösningen är öppen med kök och matplats mot entréträdgården. Vardagsrum med utgång till altanen som ligger i söderläge mot sjön. För den som önskar finns braskamin och uterum som tillval.”
Om radhusen som byggs vid den här lilla viken skriver mäklarföretaget: ”Husen har en tilltalande arkitektur med stora fönster, träfasad, generös altan och egen brygga. Planlösningen är öppen med kök och matplats mot entréträdgården. Vardagsrum med utgång till altanen som ligger i söderläge mot sjön. För den som önskar finns braskamin och uterum som tillval.” Foto: Jonas Klint

Hon berättar att kommunen redan är på rätt väg. 2022 var nämligen första året på länge som kommunen hade ett positivt flyttnetto gentemot den främsta rivalen Örebro. Det var alltså fler som flyttade från Örebro till Karlskoga än tvärtom.

– Väldigt glädjande förstås.

A9 ger draghjälp

Anna Posth tror att det pågående återöppnandet av A9-regementet i Kristinehamn kommer att ge draghjälp åt Karlskoga. Inte minst med tanke på att skjutfältet Villingsberg, där en stor del av regementets utbildning kommer att bedrivas, ligger i Karlskoga och att en del av regementets anställda kan tänkas vilja bo i kommunen.

Försvarsboomen ger nya jobb: ”Det är en extrem ökning”

Artikeltaggar

A9Anna PosthArbetsmarknadBAE SystemsBostäderKarlskogaKarlskoga kommunLägenheterNäringslivÖrebroRadhusRekryteringSaab

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.