Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsboomen ger nya jobb: ”Det är en extrem ökning”

Publicerad:
Anders Blomgren, delägare på Partnertech Karlskoga, säger att rekryteringarna blir företagets största utmaning det närmaste året. Foto: Lisa Olaison

Det är inte bara de globala försvarsjättarna i Karlskoga som skriker efter folk. Även de lokala underleverantörerna har högkonjunktur.

En av de största underleverantörerna är Partnertech Karlskoga med drygt 150 anställda i Karlskoga.

– De kommande tolv månaderna tror jag att vi har ett totalt behov av 50-60 personer fler än idag, säger Anders Blomgren, delägare och marknads- och försäljningschef.

Byggboom i bästa sjöläge – egen båtplats och nära centrum

För att Saab Dynamics och BAE Systems Bofors ska kunna leverera sina högteknologiska vapen och sin ammunition till kunder över hela världen, krävs underleverantörer. Storbolagen behöver inte gå långt för att hitta dessa. I Karlskoga finns det ett helt kluster av medelstora teknikföretag som levererar vitala komponenter till de världsberömda vapensystem som nu är med och gör skillnad i Ukrainas försvar mot det ryska anfallskriget.

På Boforsområdet

En av de största underleverantörerna är Partnertech Karlskoga. I fabriken på det gamla Boforsområdet sker avancerad, mekanisk bearbetning av metallprodukter, där merparten går till vapen- och ammunitionstillverkning. Cirka en tredjedel av produktionen går till den civila industrin.

Anders Blomgren är en av tre i ägarfamiljen som äger och driver industrikoncernen där Partnertech ingår. Familjen kommer från Värmland  och Anders Blomgren själv är delvis uppvuxen i Karlskoga. Att det är en ”tydlig” ägare som tar besluten lokalt är en styrka för Partnertech, säger han.
Anders Blomgren är en av tre i ägarfamiljen som äger och driver industrikoncernen där Partnertech ingår. Familjen kommer från Värmland och Anders Blomgren själv är delvis uppvuxen i Karlskoga. Att det är en ”tydlig” ägare som tar besluten lokalt är en styrka för Partnertech, säger han. Foto: Lisa Olaison

Men bolaget har inte enbart produktion.

– Vi kan erbjuda allt från att kunden kommer hit med en idé om en produkt de ska tillverka. Vi kan vara med och dels jobba fram i datormiljö hur produkten skulle kunna se ut. Vi kan vara med och ta fram prototyper, när man väl har beslutat att så här borde den se ut. Vi kan vara med och ta fram en liten förserie och inte minst själva produkten under livscykeln. Vi erbjuder hela kedjan.

Partnertech Karlskoga behöver bland annat duktiga CNC-operatörer, som har höga krav på precision i arbetet.

Partnertech har enligt ägarna en välinvesterad maskinpark som står väl rustad inför den kommande stora produktionsökningen.
Partnertech har enligt ägarna en välinvesterad maskinpark som står väl rustad inför den kommande stora produktionsökningen. Foto: Lisa Olaison

– Vi pratar om toleranser på en tusendels millimeter.

Men de behöver också ingenjörer som ska hjälpa kunden att få till en ekonomiskt hållbar produktion.

– Vi ska förstå hur produktionen påverkar produktpriset i tidig fas. Kunden kanske saknar förståelse för att en viss parameter gör att det blir dyrt att tillverka.

Söker ingenjörer

I dag arbetar ett tiotal ingenjörer på Partnertech Karlskoga med den här typen av ”produktionskunskap”. Men företaget behöver fler, både produktions- och kvalitetsingenjörer.

– Mellan fem och sju ingenjörer skulle få jobb i dag om de har rätt profil.

Ann-Louise Persson är helt ny på jobbet och ett exempel på den pågående rekryteringsvågen på Partnertech. Hon är specialist på SQA, supplier quality assurance, och är peppad inför sitt nya uppdrag. Jobbet innebär att hon har koll på att materialet, främst metall, som företaget köper in har rätt egenskaper och svarar mot Partnertechs krav. Ann-Louise Persson bor i Örebro och där tänker hon bo kvar. Hon är alltför rotad i Örebro med familj och boende, så någon flytt är inte aktuell, säger hon. ”Men det funkar bra att pendla” säger hon.
Ann-Louise Persson är helt ny på jobbet och ett exempel på den pågående rekryteringsvågen på Partnertech. Hon är specialist på SQA, supplier quality assurance, och är peppad inför sitt nya uppdrag. Jobbet innebär att hon har koll på att materialet, främst metall, som företaget köper in har rätt egenskaper och svarar mot Partnertechs krav. Ann-Louise Persson bor i Örebro och där tänker hon bo kvar. Hon är alltför rotad i Örebro med familj och boende, så någon flytt är inte aktuell, säger hon. ”Men det funkar bra att pendla” säger hon. Foto: Lisa Olaison

Det försämrade säkerhetsläget och kriget i Ukraina, gör att försvarsbeställningarna har ökat kraftigt. Det är ordrar i mångmiljardklassen som landar hos bland andra Saab och BAE Systems. Det börjar nu märkas även i underleverantörsledet.

Partnertech Karlskoga rustar därför sin organisation med fler ingenjörer i steg ett, för att senare under 2023 stå beredda att producera större volymer av de gamla kända produkterna, och dessutom nya produkter.

– Vi behöver ingenjörerna för att möjliggöra uppgången 2023, och sedan fortsätta på en hög nivå 2024 och 2025.

Har du varit med om en liknande ökning i efterfrågan?

– Nej det har jag inte. Det här är en extrem ökning.

Den stora frågan Partnertech Karlskoga jobbar med är hur man producerar den högre volymen så ekonomiskt och säkert som möjligt.

– Tidigare var försvarsindustrin ett hantverk. Det är det i dag också, men det är väldigt komplexa produkter vi tillverkar. Vi behöver kompetens inom automationslösningar, logistiklösningar, produktionsekonomi.

Hur många tror du att ni kommer att behöva anställa under 2023?

– Jag tror att vi har ett totalt behov av 50-60 personer jämfört med idag om vi räknar på en tolvmånadersperiod. Men det beror på hur väl vi lyckas med automationsprojekten. Skulle vi bara ta in folk och jobba som vi alltid gjort skulle vi ha ett ännu större behov.

Att klara rekryteringarna blir en utmaning.

– Vi är välinvesterade och har i dag en maskinpark som mer eller mindre kommer att klara av den här efterfrågan. Vi känner oss också ganska trygga i våra kontakter med leverantörer av material. Allt kan naturligtvis hända i försörjningskedjorna, men den stora utmaningen är att få in rätt personal. Rätt kompetens i rätt numerär.

Det finns inte en uppsjö av dem?

– Nej så är det. Samtidigt som vi ska ha in nya är det konkurrens om personalen mellan företagen inom försvarsindustrin här i Karlskoga. Det händer att vi tappar personal till de andra företagen. Vi är ju faktiskt konkurrenter också.

Anders Blomgren, marknads- och försäljningschef, säger att han skulle vilja anställa fem-sju ingenjörer i dag om de rätta personerna fanns.
Anders Blomgren, marknads- och försäljningschef, säger att han skulle vilja anställa fem-sju ingenjörer i dag om de rätta personerna fanns. Foto: Lisa Olaison

Nyrekryteringarna har redan kommit igång.

– Vi har startat rekryteringen och det löper på okej, men jag skulle önska att det gick ännu fortare.

Rekryteringsarbetet sker på många fronter.

– Det gäller synas. Vi gör bland annat riktade insatser i geografiska områden där industrin har gått neråt, och informerar om att vi i Karlskoga kommer att ha en marknad på fem-tio år som kommer att vara väldigt stark. Det kommer att vara tryggt att jobba inom försvarsindustri.

Universiteten intressanta

Företaget jobbar också proaktivt genom aktiviteter riktade både mot gymnasieskolor och de två universiteten på nära håll, Karlstad och Örebro.

– I Karlstad är vi bland annat med och supportar Clear river racing, där ingenjörsstudenter bygger sportbilar. Tävlingen visar på ett engagemang och en kvalitetsstämpel hos studenterna.

Partnertech

Partnertech Karlskogas historia börjar i Bofors, Sveriges på sin tid största vapenindustri där 10 000 personer arbetade i Karlskoga vid toppen 1970. När Bofors delades upp i bland annat Saab Dynamics och BAE Systems blev fabriken som idag är Partnertech Karlskoga en del av Saab. Verksamheten köptes därefter upp av miljardkoncernen Partnertech. Nästa ägarbyte skedde när den finska konkurrenten Scanfil 2015 köpte Partnertechkoncernen. Scanfil var inriktade mot elektronik och ville bli av med den mekaniska delen. Fabriken i Karlskoga, som är mekanisk, blev till salu och köptes av Permec Group 2016. Det är Permec Group som i dag äger Partnertech Karlskoga.

Permec Group är en värmländsk, familjeägd industrikoncern. Det är bröderna Magnus Blomgren (vd), Anders Blomgren (marknads- och försäljningschef) och deras far Lars Blomgren som äger och driver koncernen.

Partnertech Karlskoga är specialiserade på mekanisk bearbetning av metallprodukter, där två tredjedelar av produktionen är inriktad mot försvarsindustrin. Den andelen beräknas öka till över 80 procent de närmaste åren.

I Karlskoga arbetar i dag drygt 150 personer, men siffran är i kraftigt stigande. Bolaget har också en mindre produktionsenhet i Filipstad där ett tiotal personer arbetar.

Koncernen omsatte 450 miljoner kronor 2021. Då började företaget märka en ordernedgång. 50 personer varslades om uppsägning, 40 personer fick sluta. 2022 hade omsättningen minskat med 100 miljoner till 350 miljoner kronor. Nu pekar alla kurvor uppåt, på grund av den kraftiga militära upprustningen i Sverige och andra länder.

Företaget planerar att växa kraftigt de närmaste tre åren.

När det gäller marknadsföringen av Karlskoga som bostadsort menar Anders Blomgren att näringslivet känner ett starkt stöd från kommunen.

– Kommunen gör satsningar för att bli mer attraktiva, att det byggs nya bostäder i attraktiva lägen är ett exempel.

Bjöd in gymnasieelever

Partnertech Karlskoga och kommunen har deltagit tillsammans på en underleverantörsmässa i branschen. Ett annat exempel på när företaget och kommunen gått hand i hand skedde i samband med Ungdoms-SM i CNC (datorsystem för att styra verkstadsmaskiner), där fyra gymnasieelever från Södertälje utmärkte sig.

– Direkt efteråt pratade vi med dem och bjöd in dem till Karlskoga, för att visa både Partnertech och staden. Vi och kommunen bjöd in dem för en ”lunch till lunch”-sittning med de fyra studenterna. Vi tog första dagen och kommunen tog andra dagen. Kommunen gick verkligen in och visade vad stan har att erbjuda, vad det kostar att köpa lägenhet, vad det finns för sporter och fritidsmöjligheter. Det var ett bra och roligt projekt för fyra 18-åringar.

Mycket att erbjuda

Anders Blomgren tycker att det finns mycket att marknadsföra staden med.

– Vi ska inte glömma att Karlskoga ligger i absoluta toppen när det gäller ingenjörstäthet, det är många företag som satsar i Karlskoga. Det finns en framtid här.

– Dessutom slipper man storstadens köer och pendling. Det finns en livskvalitet här om man ser till fritidsaktiviteter, vi är nära sjön, man är långt framme i olika sporter, ishockey bland annat.

Byggboom i bästa sjöläge – egen båtplats och nära centrum

Artikeltaggar

ArbetsmarknadBAE SystemsFörsvarspolitikIndustrierKarlskogaNäringslivPartnertechRekryteringSaabSaab DynamicsScanfil

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.