Hoppa till huvudinnehållet

Höjdhopparlegendaren Dick Fosbury är död

Publicerad:
Dick Fosbury. Arkivbild. Foto: Anonymous

Den amerikanske höjdhopparlegendaren Dick Fosbury har avlidit.

Dödsfallet bekräftas av Fosburys agent Ray Schulte, som säger att Fosbury avled på söndagsmorgonen till följd av lymfkörtelcancer.

"Det är med tungt hjärta som jag behöver meddela att min gamla vän Dick Fosbury i stillhet avlidit i sömnen på söndagsmorgonen, efter ett återfall av lymfom", säger Ray Schulte i ett uttalande och fortsätter:

"Dick kommer att saknas av vänner och fans i hela världen. En sann legendar."

Fosbury har bland annat gjort sig känd för att ha uppfunnit "Fosbury flop", en stil i höjdhopp där hopparen passerar ribban med ryggen till.

Dick Fosbury vann guld vid OS 1968. Arkivbild.

”Blev ett enormt genomslag”

Fosbury tog guld vid OS i Mexico City 1968 med hjälp av stilen – efter flera år av experimenterande – på höjden 2,24. Guldhoppet innebar nytt olympiskt rekord, och stilen har därefter kommit att bli dominerande inom höjdhopp.

– Han förändrade en hel sport. Så enkelt är det ju. Det blev ett enormt genomslag när han vann OS i Mexiko -68. Det är nog bara Janne Boklöv (tidigare backhoppare) som har förändrat en sport lika mycket som Fosbury gjort, säger tidigare höjdhopparen Stefan Holm till Expressen.

Dick Fosbury blev 76 år gammal.

Värmlänningen Stefan Holm som vann OS-guld i höjdhopp i Aten 2004.
Värmlänningen Stefan Holm som vann OS-guld i höjdhopp i Aten 2004. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

FriidrottRichard FosburyStefan Holm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.