Hoppa till huvudinnehållet

Ingen båtsommar med bojorten i Kristinehamn – kan missa flera säsonger

Publicerad:
Bojorten seglar inte i sommar heller.
Bojorten seglar inte i sommar heller.

Nu är det klart att det definitivt inte kommer att bli några turer med bojorten i sommar. Detta sedan kommunstyrelsen har sagt nej till att direktupphandla delar av reparationen.

Chansen att det skulle bli några turer i sommar var liten redan innan måndagens beslut. I januari beslutade kommunstyrelsen att genomföra en upphandling för att reparera bojorten.

Skeppet befinner sig för närvarande i torrdocka i Stockholm. Peter Eskebrink, som handlägger ärendet på kommunledningsförvaltningen, berättade för kommunstyrelsen att man börjat få onda ögon på sig för att man ockuperar en torrdocka utan att göra något.

Därför väcktes frågan om att göra en direktupphandling av de åtgärder som kräver torrdocka.

– Vi har till sista april på oss, sedan måste båten ur torrdockan, förklarade Peter Eskebrink.

Från politiskt håll argumenterade Paul Brännlund (SD) för att gå på förslaget, om inte annat för att behålla tempo i processen:

– Annars är risken att certifikaten hinner löpa ut.

Anders Ölmhult (C) sade att han fick känslan att beslutsförslaget var ställt som ett ultimatum där man målade in politikerna i ett hörn.

– Går det att åtgärda bojorten även om vi säger nej i dag och tar den ur torrdockan? undrade han.

Vi äger trots allt båten och då måste vi ta hand om den.
Eric Hesselius (L)

Kommundirektör Martin Willén svarade att det var fullt möjligt. Att ärendet kom upp på bordet igen var för att beslutet om en eventuell direktupphandling låg utanför hans befogenheter.

Eric Hesselius (L) framhöll att oavsett vad man kommer fram till om bojortens framtid så bör den ändå repareras.

– Vi äger trots allt båten och då måste vi ta hand om den. Så får vi se om vi ska behålla den eller sälja den, sade han.

Efter en stunds debatt beslutades att inte gå vidare med direktupphandlingen. Något som ledde till reservationer från oppositionens sida.

Det innebär att upphandlingen genomförs enligt vad som beslutades i januari. När bojorten kan segla igen återstår att se. Enligt Peter Eskebrink kan det bli tal om ett par förlorade säsonger.

Bojorten är rutten: ”Vi får inte köra den här säsongen”

Artikeltaggar

BåtarKristinehamnTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.