Rasmus Jonsson och Terese Fagerholm, båda 24 år, tar begreppet renovering till högre höjder.
De ska nämligen omvandla den 928 kvadratmeter stora lokalen på Finnshyttans industriområde till boningshus. Byggnaden är förmodligen mycket gammal, den kan rent av vara från 1500-talet.
– Det har alltid varit en dröm att bo i ett gigantiskt hus, säger Terese.
Det unga paret köpte huset den 12 september av ett dödsbo.
– Visst är det lite speciellt och udda val av byggnad, men det har alltid varit en dröm att bo i ett gigantiskt hus, berättar Terese.
– Vi har en stor familj och min hobby är bilar. Jag håller på med mycket och tycker om att greja med mycket olika saker, så nu fick vi verkligen något att bita i, tillägger Rasmus.
Och visst fick det unga paret något att bita i. Byggnaden med sina 928 kvadratmeter är i totalt renoveringsbehov, så tur är väl att Rasmus är utbildad byggnadsarbetare. Terese arbetar för närvarande som tandsköterska, men är utbildad anläggare och bergsprängare. De kunskaperna har hon nytta av i renoveringsprojektet.
– Planen är att under våren färdigställa nedervåningen. I februari installerade vi en eldstad i form av en gjutjärnskamin, i övrigt uppvärms den gigantiska kåken med bergvärme, säger Rasmus.
– Det gamla fina trätaket ska vi plocka fram i alla rummen och därefter ska det målas vitt, den grova balken i taket ska målas i mörkbrunt. Jag gillat kontrasten mellan de färgerna, säger Terese.
Fönstren i vardagsrummet är relativt små och ger ett begränsat ljusinsläpp, rummet har en gång i tiden använts till kontor. Så Rasmus och Terese har redan planerat att sätta in större fönster med gammaldags spröjs.
– Stilen kan beskrivas som lantlig men samtidigt industriell. Vi tycker om levande material, det ska vara träfärgat och naturligt, förklarar Terese.
– Vi försöker att plocka fram det lantliga och valet av tapet blev därför en lantlig torptapet. Det ska samtidigt vara höga och pampiga lister för att få in herrgårdslooken, vi är båda förtjusta i sekelskiftet. Vi plockar lite från olika stilar för att sedan sätta ihop det till vår egen stil. Vardagsrummet ska på sikt bli större, väggen tas bort så att vi får ett stort och rymligt tv-rum, berättar Rasmus.
För tillfället sover de på nedervåningen, men planen är att sovrummen på sikt ska vara på övervåningen.
– Väggen mellan det nuvarande sovrummet och köket ska rivas och istället ska vi göra köket större, när familj och vänner kommer på besök så behövs ett rejält kök. Hittills har vi satt in en ny köksbänk och nytt kakel, berättar Terese.
Titta på Youtube, våga gör fel, fråga andra och kör igång.
Mycket jobb
Färdigställandet av huset är inte gjort i en handvändning och det är dessutom ett mycket kostsamt projekt. All panel ska bytas liksom alla fönster, stuprör dräneras och så ska det förstås komma ett växthus på plats. Det ska bli nya portar till garaget och utsidan ska putsas vit. De ägnar hela helgerna åt att arbeta på huset, även i veckorna men då gör de endast lättare fix.
– Det är kanske lite udda att unga par tar sig an sådana här stora projekt. Men vi är inte ensamma och vi uppmanar andra att våga göra mer själva. Titta på Youtube, våga gör fel, fråga andra och kör igång. Vi inspireras av diverse tv-program såsom Stugdrömmar och så följer vi andra som bygger och renoverar. Vi slukar allt som har med bygg- och renovering att göra, berättar Terese.
När nedervåningen är färdigställd så ska de ta sig an den mycket rymliga övervåningen.
– En trappa ska byggas och det arbetet gör jag helt själv, säger Rasmus och Terese tillägger att materialet till trappan är överblivet virke som redan finns i huset.
Att återvinna material är viktigt för dem båda.
På övervåningen ska det bli sovrum med tillhörande walk in closet, badrum och ett ”hängrum” där man bara chillar, ser på tv och tar det lugnt.
– Jag längtar verkligen tills övervåningen är klar, jag ser mig själv stå här och titta ut genom fönstret och beundra utsikten. Till sommaren ska vi göra en riktig kraftsamling och tillsammans med familj och vänner röja och få bort all bråte på övervåningen. Eftersom man förr i tiden använde aska som isolering, är det mycket aska kvar. Det ska bort och istället ersättas med stenullsisolering, förklarar Rasmus.
– Ett renoveringsprojekt av den här storleken tar tid och ibland tycker jag att det tar längre tid än jag hade förväntat mig, säger Terese.
– Du är alltför optimistisk, medan jag är lite med pessimistisk. Vi möts någonstans på mitten, då går det bra, skrattar Rasmus.