Hoppa till huvudinnehållet

Snöröjningen dröjde på gång- och cykelbanorna trots löfte

Publicerad:
Trafikverkets entreprenör Terranor har fått ta tillbaka ansvar för snöröjning på gång- och cykelvägar längs genomfarten i Degerfors och vid 13-tiden plogade den entreprenör de anlitar stråket förbi Järnverket och Smältarbyggningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Oron var befogad, tycker Robert Håkansson, efter att han konstaterat att gång- och cykelbanorna i centrala Degerfors inte var snöröjda en halvtimma in på lunchen, trots att snön då hade fallit ymnigt i timtal. Kommunen har lämnat tillbaka ansvaret till dem det tillhör.

Degerfors kommun lämnade från och med 27 februari tillbaka ansvaret till Trafikverket med entreprenör, att snöröja gång- och cykelvägar samt hållplatser längs genomfarten.

Robert Håkansson, enhetschef på serviceförvaltningen, beskrev i samband med det att man inte ansåg ansvarsfördelningen rättvis i en överenskommelse man gjort, då kommunen fick göra mer än Trafikverket och därmed ville få ersättning för merjobbet. Men så blev det inte och därför släppte man ansvaret.

När Håkansson under måndagen tog en tur genom centrum vid 12.30-tiden var gång- och cykelbanorna längs genomfartsleden ännu inte plogade.

– Det kanske finns nån bra förklaring till varför de inte gått ut tidigare, men de borde varit förberedda det har pratats om det här vädret länge nu, säger Håkansson.

Kommunen, som sköter snöröjningen på mindre gång- och cykelstråk, var ute redan vid frukosttiden, det vill säga vid 9-tiden och plogade.

Löften hålls inte

– Trafikverket sa att de går ut vid två centimeters snö på gång- och cykelvägar, men jag tycker inte som det ser ut som att de utfört det som utlovades. Nu blir det besvärligt för invånarna att gå på trottoarer, eller gång- och cykelbanor längs med väg 205. Inte har de plogat hållplatser heller vad jag kan se, endast själva genomfarten, säger Håkansson då vi når honom under lunchtid.

– Man ska ta sig fram till hållplats och sen ska bussen kunna ta sig ut, men där plogar Trafikverket med annan toleransnivå. Vi tog självmant på oss att ploga in i själva fickan, eftersom vi blev uppringda av Länstrafiken om att bussarna inte tog sig ut från hållplats då snövallen låg där. Men Trafikverket har ett generellt förhållningssätt på hur ofta en hållplats ska plogas, säger Håkansson.

Cykel och rullator

Det stora bekymret tycker han ändå är är framkomligheten i centrum samt till och från hållplatserna.

Vid 13-tiden kom så plogen på gång- och cykelvägen ned mot Bruket.
Vid 13-tiden kom så plogen på gång- och cykelvägen ned mot Bruket. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Som vinterväghållare går man inte ut och plogar förrän vädret börjar lugna ner sig, för att slippa behöva gå ut två gånger. Men riktigt så kan man inte tänka på gång och cykelvägar. Där går vi ut två gånger för att folk som cyklar, går med barnvagn eller rullator ska kunna ta sig fram. Många äldre kanske vill gå och handla dagtid och de måste ha en chans att ta sig fram, säger Håkansson.

– Sen blir det än mer tunggått om det övergår till regn. Det är skillnad på gång- och cykelbanor mot vägnätet, för en bil tar sig nog fram, men det kanske inte är lika lätt med en rullator, säger Håkansson vidare.

Snödjup

På Trafikverkets hemsida kan man se information om det Håkansson fick löfte om: ”På de gång- och cykelvägar vi ansvarar för ska våra entreprenörer påbörja plogning vid två centimeters snödjup. Gång- och cykelvägarna ska sedan vara åtgärdade efter två eller fyra timmar beroende på hur gång- och cykelvägen är klassad. Efter åtgärdstidens utgång får det ligga högst två cm snö på gång- och cykelvägen.”

När vi ser plogtraktorn åka mot Bruket på gång- och cykelbanan förbi Järnverket är klockan 13 och snödjupet betydligt mer än stipulerade två centimeter.

– Vi fick ut då vi fick samtal om att göra det, vid 11-tiden, och vi var på plats och började vid 11.30-tiden, säger Peter Axelsson, som kör för Karlskoga Trädgårdsservice, som i sin tur är entreprenör till Trafikverkets entreprenör Terranor.

– Men det är svårt för man ser inte var alla gräskanter och så är, allt är ju vitt, då vi inte kört här tidigare, säger han.

Svårt få kontakt

På kommunens hemsida finns information utlagd om att det är Trafikverket som har ansvaret för gång- och cykelvägen utefter genomfarten i Degerfors tätort liksom för de parkeringsfickor och busshållplatser som går längs med vägen.

Den som har synpunkter hänvisas till Trafikverkets telefonnummer. Men den som under måndagens rikliga snöfall ville komma i kontakt med dem fick det ganska besvärligt. Den möttes av ett telefonsvar om att det ”för närvarande är hög belastning och väntetiden är längre än normalt”.

Om man hade akuta ärenden, eller ville felanmäla, så skulle man dröja kvar, annars hänvisades man till deras hemsida.

På entreprenören Terranors hemsida har landet delats in i sex regioner, där det finns en kontaktperson per område, men endast möjlighet att e-posta till var och en.

Snön låg kvar

– Sen vi släppte ansvaret så var de ute och plogade vid första snöfallet, som var för nån vecka sen, så då såg det lovande ut. Men det som kom i lördags plogade de inte bort, för en medarbetare sa att de som gick Korppromenaden fick pulsa i snö, för även om det inte var så mycket, så var det ändå. Nu låg den snön fortfarande kvar när det här snöfallet kom, säger Håkansson som känner att hans oro inför förändringen var befogad:

– Man tycker att man vill upprätthålla den servicenivå som fanns förut.

Kommunen släpper ansvar för snöröjning – ”kan inte jobba gratis"
Trafikverket har fått ta tillbaka ansvar för snöröjning på gång- och cykelvägar längs genomfarten i Degerfors och har i sin tur lämnat över till entreprenör som anlitar en lokal entreprenör.
Trafikverket har fått ta tillbaka ansvar för snöröjning på gång- och cykelvägar längs genomfarten i Degerfors och har i sin tur lämnat över till entreprenör som anlitar en lokal entreprenör. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommunGång- och cykelvägNyheterRobert HåkanssonSnöSnöröjningTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.