Hoppa till huvudinnehållet

ÅTAL: Polisen hittade 3D-printad k-pist hos kriminella i Karlskoga

Publicerad:
3D-printad halvautomatisk kulsprutepistol som påträffades i förrådet och som fungerar att skjuta med. Foto: Polis

Tre män står åtalade för grovt vapenbrott efter att polisen bland annat påträffat en 3D-printad kulsprutepistol som fungerar att skjuta med. Åklagaren skriver i åtalet att brottet bör bedömas som grovt då beslagen gjorts i en kriminell miljö där de kan befaras komma till brottslig användning.

Poliser i civila kläder spanade på en adress i Sandviken i Karlskoga den 3 januari. De såg hur flera personer rörde sig utanför adressen. De kunde se att personerna även besökte lägenheten som polisen spanade på.

En av personerna, en man i 20-årsåldern, lämnade fastigheten och satte sig i en bil och åkte i väg. En annan polisbil följde efter ut på E18. Polispatrullen meddelade att mannen ökade hastigheten rejält och de upplevde att han försökte undkomma polis.

Polisen stoppade bilen i höjd med Circle K i Karlskoga och i bilen satt, förutom föraren, en man som även han är i 20-årsåldern. I bilen påträffades cirka 100 gram hasch.

Polisen tog nu beslut att göra husrannsakan i lägenheten i Sandviken och i lägenheten där föraren bodde i centrala Karlskoga. I den senare bostaden påträffades inget av intresse.

Polisen kontaktade fastighetsskötaren och fick en nyckel till lägenheten i Sandviken. Därefter genomför de en husrannsakan. När poliserna kom in i bostaden såg de lägenhetsinnehavaren stå inne i badrummet och försökte spola ner något i toaletten. Polisen frågade vad han gjorde och mannen sade att han försökte spola ner något från en burk som en kompis hade glömt. I toaletten flöt det runt blå och vita kapslar och i botten av toaletten såg polisen ett ljusbrunt pulver ligga. Polisen tog med mannen ut till trapphuset.

50 gram hasch

I lägenheten hittades förutom den misstänkta narkotikan i toaletten även en haschkaka på cirka 50 gram.

En av poliserna som lokaliserade förrådet i källaren har berättat i förhör: ”När vi hade fått upp dörren gick hundförare in och sökte med hund. Denne markerade på ett objekt som visade sig vara ett fodral med två vapen. Direkt därefter lyfte jag på en filt och såg då ytterligare ett vapen. När jag sedan tittade i en väska som stod på golvet såg jag ett fjärde vapen samt ammunition”.

I förrådet påträffades ett avsågat hagelgevär, ett kulgevär kaliber 6,5, en 3D-printad halvautomatisk kulsprutepistol och ett luftgevär. Polisen hittade en väska med flera hundra patroner i olika kaliber. Där fanns patroner till kulgeväret, hagelgeväret och till kulsprutepistolen och 82 patroner som inte passade något av vapnen som hittades.

Kulsprutepistolen är till största delen tillverkad av svarta 3D-utskrivna plastdetaljer. Pipan, delar av mekanismen samt skruvar är av metall. Magasinet har kapacitet för maximalt 26 patroner.

Vapnet provsköts tillsammans med magasinet och med skarp ammunition i kaliber 9 millimeter. Och kulsprutepistolen fungerade utan anmärkning.

Ett kulgevär och ett hagelgevär påträffades i ett vapenfodral i förrådet.
Ett kulgevär och ett hagelgevär påträffades i ett vapenfodral i förrådet. Foto: Polisen

Någon hade slipat bort vapennumret på både hagelgeväret och kulgeväret som försvårat att spåra vapnen bakåt.

Lägenhetsinnehavaren har sagt i förhör att han nekar till vapeninnehav och han vet inte hur vapnen hamnat i förrådet. Han säger att han hade tre nycklar till förrådet, men att två är borta. För att ta sig till källaren kan man använda lägenhetsnyckeln. Han hade bott hos sin särbo och lånat ut nyckeln. Men han vågade inte säga till vem.

I förhör framkommer det att de andra två männen haft nyckel och tillgång till hans lägenhet.

I ett senare förhör säger lägenhetsinnehavaren att han lånat ut pengar till de andra två och att de blivit hotfulla och hotat att döda honom om de inte fick låna mer pengar och att han kände sig hotat av de andra två. Han vet inte om de andra två haft något med vapnen att göra, men att han hört dem tala om vapen och ammunition.

Mannen i 20-årsåldern, som blev stoppade vid Circle K med narkotika i bilen, nekar till allt. Narkotikan kände han inte till och han körde bara bilen. Han nekar till att ha nyckel till lägenheten och han kände inte till något om vapen.

Den tredje, mannen i 25-årsåldern, nekar till vapenbrott.

DNA på vapnen

Polisen hade påträffat DNA från alla tre personerna på vapnen och delar till dem.

Ingen säger sig i första skedet veta hur deras DNA kan ha hamnat på vapnen.

Lägenhetsinnehavaren säger i förhör att när han kom till lägenheten så satt mannen i 20-årsåldern i soffan och kulsprutepistolen ska ha legat på bordet och att han då ska ha tagit i vapnet.

Mannen i 25-årsåldern säger att ett av vapnen kan ha hängt på väggen i lägenheten och att han kan ha hostat på det.

Alla tre är åtalade för grovt vapenbrott. Åklagaren skriver i åtalet att brottet bör bedömas som grovt då beslagen gjorts i en kriminell miljö där de kan befaras komma till brottslig användning och det rört sig om flera vapen med tillhörande ammunition.

Lägenhetsinnehavaren är även åtalad för ringa narkotikabrott.

Mannen i 20-årsåldern står även åtalad för grov olovlig körning, rattfylleri narkotikabrott och två fall av ringa narkotikabrott.

Väskan med kulsprutepistolen som påträffades i källaren.
Väskan med kulsprutepistolen som påträffades i källaren. Foto: Polisen

Artikeltaggar

ÅtalBrott, lag och rättE18KarlskogaNarkotikabrottOlovlig körningSandvikenVapenbrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.