Hoppa till huvudinnehållet

SD protesterar mot tidsplanen: ”Oacceptabelt att öppna förlossningen 2029”

Publicerad:
SD vill att personal ska börja rekryteras så snart som möjligt till förlossningen i Karlskoga.
SD vill att personal ska börja rekryteras så snart som möjligt till förlossningen i Karlskoga. Foto: Roger Gleisner

Sverigedemokraterna och andra oppositionspartier i Region Örebro län är stridslystna och på krigsstigen gällande återöppnandet av förlossningen i Karlskoga. SD tycker att regionstyrets beslut om att öppna 2029 är oacceptabelt.

– Vi kommer aldrig att släppa den här frågan, säger Patrik Nyström (SD), oppositionsråd i Region Örebro län.

Redan 2019 togs beslutet i regionfullmäktige om att återöppna förlossningen i Karlskoga. Det är något som regionen ska förverkliga tidigast 2029 enligt SD. Det är på tok för lång tid att vänta enligt partiet som nu skrivit en motion om att öppna antingen 2024 eller när personal rekryterats färdigt.

– Det här innebär om man ser tillbaka historiskt, när man tittar på rekryteringen, så har man inte levt efter de beslut som fattats. Rekrytering måste startas omgående, säger Patrik Nyström.

Politisk samsyn

Sverigedemokraterna är inte ensamma om att tycka att det här är en viktig fråga. Både Moderaterna och Vänsterpartiet har skrivit egna motioner om att förlossningen måste återöppnas. SD och V som normalt sett står på motsatta sidor är eniga i den här frågan.

– Jag tror att vi kan hitta en enad politisk samsyn i detta, säger Patrik Nyström.

Det är ingen nytta för invånare i västra länsdelen att vi har ett politiskt käbbel
Patrik Nyström (SD)

Han tror att den gemensamma ansträngningen som oppositionspartierna nu gör med att ta upp frågan kommer att ge resultat. Han tror att de kan nå ett beslut om att öppna förlossningen betydligt fortare än vad de styrande partierna har på sin agenda.

Patrik Nyström är positivt överraskad till den utvecklingen som skett och till möjligheten att kunna påverka det politiska styret i regionen eftersom de, enligt Nyström, inte längre har en majoritet.

– Vi kan få en annan riktning i kvinnosjukvården i region Örebro län, säger Nyström.

Fällde styret

Tidigare har Vänsterpartiet inte gett sitt stöd till Sverigedemokraternas motioner enligt Patrik Nyström men nu har en förändring skett.

– Förra regionfullmäktige lyckades vi att samla hela den politiska oppositionen, berättar Patrik Nyström.

”Vi kommer aldrig att släppa den här frågan”, säger Patrik Nyström (SD), oppositionsråd i Region Örebro län.
”Vi kommer aldrig att släppa den här frågan”, säger Patrik Nyström (SD), oppositionsråd i Region Örebro län. Foto: Kajsa Juslin

I regionen har SD, M och L ett valtekniskt samarbete men det är ett samarbete där Örebropartiet och Vänsterpartiet brukar stå utanför och har tillsammans en så kallad vågmästarroll.

– Vi lyckades samla alla i två motioner och fällde faktiskt det politiska minoritetsstyret i regionen. Jag hyser god förhoppning om att vi ska kunna hitta en linje, i framförallt förlossningsfrågan, där vi kan enas. Det är ingen nytta för invånare i västra länsdelen att vi har ett politiskt käbbel där vi inte kan stödja goda förslag, då missar man bollen tycker jag, säger Patrik Nyström.

Moderaterna återupplivar frågan om BB och uppmanar regionen till att öppnaRegionens krav för att öppna BB: ”Faller på sin egen orimlighet”

Artikeltaggar

FörlossningKarlskogaModeraternaMotionerÖrebroÖrebro länÖrebropartietPatrik NyströmPolitikPolitiska system och ideologierRegion Örebro länSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.