Hoppa till huvudinnehållet

Forskning: Sömnbrist kan försvaga effekten av vaccin

Publicerad:
Det är bra att ha sovit ordentligt inför vaccinering. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Brist på sömn inför att du ska vaccinera dig kan försvaga vaccinets effekt och ge dig ett sämre skydd. Den slutsatsen har forskare vid bland annat Uppsala universitet dragit i en ny studie, skriver Upsala Nya Tidning (UNT).

– Ett jätteviktigt resultat, inte minst mot bakgrund av att otillräcklig sömn har blivit allt vanligare i vårt 24-timmarssamhälle. Dessbättre är sömnbrist något som de flesta själva ganska lätt kan åtgärda, säger sömnforskaren Christian Benedict, universitetslektor vid Uppsala universitet, till tidningen.

Misstankar om att sömnbrist kan försvaga immunförsvarets förmåga att tillverka skyddande antikroppar efter en vaccination har funnits länge, men har bara undersökts i sju mindre studier. Benedict säger till UNT att resultaten av de enskilda studierna inte har varit entydiga, att forskarna nu därför har slagit samman data från dem för ett större underlag för analys.

– Det har gjort att vi nu med stor säkerhet kan säga att sömnbrist vid tiden kring vaccinationen gör att den blir mindre effektiv, säger Christian Benedict, till UNT.

I studierna ingick vaccin mot influensa eller gulsotsvirus. Den så kallade metaanalysen har publicerats i vetenskapstidskriften Current Biology.

Artikeltaggar

Christian BenedictCurrent BiologyForskningInfluensaUppsalaUppsala universitetVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.