Hoppa till huvudinnehållet

Rakar omvald som DIF-ordförande – stora gåvor till damlaget

Publicerad:
Omvalde ordföranden Fredrik Rakar under tisdagens årsmöte.
Omvalde ordföranden Fredrik Rakar under tisdagens årsmöte. Foto: Dennis Pavlovic

Fredrik Rakar fortsätter som ordförande i Degerfors IF. Under årsmötet applåderas även en givmild supporter som skänkte 850 000 kronor till damlaget under 2022.

Fredrik Rakar valdes in i styrelsen 2016 och blev ordförande 2020. Han har lett Degerfors IF genom tre mycket händelserika år både på och utanför fotbollsplanerna.

Nu står det, efter tisdagens årsmöte, klart att Rakar fortsätter i samma roll 2023.

– Det har varit en lång resa i styrelsen och som ordförande. Det har varit en ström av ganska stora kriser. En del har varit trevliga, som att gå upp och stå inför att köpa en ny allsvensk trupp, säger Rakar.

Den omvalde ordföranden ser 2023 som Degerfors IF:s första år som ”komplett förening” – med herrlag, damlag, akademi, ungdom, parasport och e-sport.

– Jag är väl försiktigt optimistisk inför att vi har landat liksom. Att den här omställningen, den nya storleken på organisationen, sätter sig och att alla delar fungerar. Jag känner att vi är på rätt väg med vår stora förening och att sektionerna är på plats.

– Alla har lagt ner ett fantastiskt engagemang som har gjort att vi har orkat med den här omställningen. Nu hoppas jag att vi stegvis ska kunna titta på vanlig föreningsutveckling. Jag hoppas att vi kan få ett lite tråkigare år. Ett ”vanligt år” där vi i större utsträckning kan fokusera på fotboll och på stegvis utveckling.

Rakar hoppas, så klart, på positiv utveckling för samtliga sektioner. Att fler juniorer ska skriva A-lagskontrakt framöver och att föreningen ska ha ett herrlag i allsvenskan och ett damlag i elitettan 2025.

Lindskog avgår

Förutom det sportsliga, framför allt att herr och dam ska bli kvar i respektive serie, finns en annan uppenbar nyckelfråga för 2023.

– Jag hoppas att vi hinner klart med läktaren också och kan ha en ganska bra utgångsposition inför 2024.

Ledamoten Jonas Lindskog avslutade sitt engagemang i styrelsen i och med tisdagens årsmöte. Detta av personliga skäl, berättar Rakar.

Klubbprofilen hade suttit i styrelsen sedan 2020.

– Det är jättesynd. Han har varit en oerhört viktig länk mellan styrelsen, sportchefen och tränarna. Den länken var helt avgörande för att vi orkade stå emot det starka tryck som var i början av förra säsongen. Han gjorde en fantastisk insats där.

– Vi ska inte ersätta honom rakt av, det går inte, men vi ska försöka ersätta hans funktion. Sen har han sagt att vi kan ringa i nödfall. Det är alltid skönt att ha den.

Suppleanten Roland Halvarsson samt ledamöterna Boo Jansson och Lina Mattsson lämnar också styrelsen.

– Jag vill tacka alla avgående stort. Vi har varit ett härligt gäng och jag är helt säker på att det kommer bli ett härligt gäng även 2023.

Trotjänaren Boo Jansson är en av ledamöterna som lämnar styrelsen.
Trotjänaren Boo Jansson är en av ledamöterna som lämnar styrelsen. Foto: Dennis Pavlovic

59 röstberättigade medlemmar deltog på årsmötet.

– Det är rekord kanske. Det känns jättekul, säger Lars Weman.

Klubbchef Weman höll en dragning om 2022 och om budgeten för 2023. Han berättade, tillsammans med Yrjö Toivonen, dessutom även om stora gåvor till föreningens damlag.

Tidningen har tidigare skrivit om den givmilde supportern. Han kommer från Degerfors, cyklade till matcherna från Svartå som barn, men bor nu på annan ort.

Han skänkte totalt 850 000 kronor till damlaget under 2022. Den givmilde supportern har velat vara anonym från start.

– Vi från damkommittén har tackat med en signerad matchtröja. På de sätt vi kan utan att göra det offentligt, sade Johan Wargclou under årsmötet.

Degerfors IF gjorde, som tidningen redan har skrivit, ett plusresultat på hela 9,7 miljoner kronor för 2022.

Årets budgeterade resultat ligger på ett betydligt mer blygsamt plus: 36 000 kronor.

– Vi hade stora engångsintäkter 2022, intäkter som vi inte tror kommer att repeteras, säger klubbchef Weman.

Degerfors IF:s nya styrelse

Ordförande: Fredrik Rakar.

Ledamöter: Urban Ljungberg, Ola Svensson, Ulrika Eriksson, Carolina Nyberg Höglander, Kjell Hultgren, Lars Molén, Ulf Werner.

Suppleanter: Joakim Lundin, Suzanne Hällström.

Uppsnappat på årsmötet...

– Föreningen bär 30 procent av de faktiska kostnaderna för Stora Valla (Lars Weman om avtalet mellan Degerfors IF och Degerfors kommun).

– Degerfors IF:s styrelse har tagit ställning för Lars-Christer Olsson, men vi har bara två röster. Värmlands fotbollförbund har tagit ställning för Fredrik Reinfeldt och Värmlands fotbollförbund har fler röster. (Fredrik Rakar om den pågående kampen om vem som ska bli Svenska fotbollförbundets nye ordförande).

– Det är 1 000 timmar som pensionärspoolen gör varje år. (Lars Weman).

Vinst på nästan tio miljoner kronor för DIF: ”Vi är väldigt nöjda”Fortsätter av allt att döma som ordförande i DIF: ”Stödet fanns fortfarande”En profil lämnar och en kan komma tillbaka – så föreslås DIF:s styrelse se utHotet mot Stora valla – tajt tidsplan och tio försvunna miljonerSå hoppas DIF kunna få mer än en budgetläktare: ”Vi måste tänka långsiktigt”

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFEkonomiFotbollFredrik RakarJonas LindskogLars WemanStora VallaStyrelserSvartåVärmlands fotbollförbundYrjö Toivonen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.