Hoppa till huvudinnehållet

Storbrand i garage – gasflaskor i byggnaden: ”Hört kraftiga smällar”

Publicerad:
Ett plåtgarage på en industrifastighet började brinna. I lokalen fanns gasolflaskor vilket gjorde att man fick spärra av 300 meter från byggnaden. Byggnaden kommer att få brinna ner till marken.
Ett plåtgarage på en industrifastighet började brinna. I lokalen fanns gasolflaskor vilket gjorde att man fick spärra av 300 meter från byggnaden. Byggnaden kommer att få brinna ner till marken. Foto: Räddningstjänsten Filipstad

På tisdagskvällen såg flera personer att det brann i ett fristående garage på Industrigatan i Storfors.

Garaget som är beläget i norra industriområdet innehåller gasflaskor vilket försvårade arbetet på plats för räddningstjänsten.

SOS Alarm fick uppgifter om en brand från flera personer som ringde in på tisdagskvällen. Det första samtalet kom strax innan klockan 21.50.

– Det vi har fått till oss i dessa samtal är att man initialt ser en rökutveckling från ett fristående garage. En annan berättar att man ser att det slår upp lågor så vi har fått bekräftat att det brinner, säger Moa Artursson, teamledare på SOS Alarm.

Säkerhetsavstånd

Räddningstjänsten var snabbt på plats i det norra industriområdet med tre räddningsenheter – både från Storfors och Filipstad.

– Det är en plåtbyggnad på 40 gånger 20 meter där det är en fullt utvecklad brand. Det finns gasflaskor i byggnaden så man håller ett säkerhetsavstånd. Om något skulle smälla vill man inte stå för nära, säger Moa Artursson.

”Två kraftiga smällar”

Men släckningsarbetet på platsen dröjde.

– Det vi har fått till oss från insatsledaren på plats är att man nu står i skydd en bit bort och avvaktar. Man kommer att vara passiva ett tag. Man har hört två kraftiga smällar. Så man tar det lugnt. Det brinner rätt kraftigt.

Smällarna ska ha varit från gasflaskor.

– Ägaren har mött upp räddningstjänsten på plats och bekräftar att det rör sig om gasolflaskor, säger Moa Artursson.

En ambulans och polis var framme på platsen. De stod också på ett riskavstånd – omkring 300 meter ifrån det övertända garaget, enligt SOS Alarm.

– När vi anländer möts vi av lågor som slår ut ur lokalen, säger Kjell Arvidsson, räddningsledare från räddningstjänsten som var på plats.

Räddningstjänsten lät byggnaden brinna ner.

– Vi har spärrat av runt byggnaden och nu bevakar vi branden och skyddar en intilliggande traktor så att det inte ska ta sig i den eller andra grejer på gården. Vi går på med lite vatten i backen för att blöta lite, men garaget kommer att få brinna ner helt och sen kommer det att vara avspärrat på platsen i 24 timmar, säger Kjell Arvidsson.

Området bevakades under natten.

– Vi kommer att ha Storforsstyrkan kvar, men övriga styrkor kommer att avveckla och då har vi en tankbil kvar.

Vet ni vad som kan ha orsakat branden?

– Nej, det har vi ingen uppfattning om.

Det fanns ingen spridningsrisk till andra byggnader då byggnaden var helt fristående.

00.30 åkte den sista styrkan från Storfors tillbaka till stationen. En tankbil och tre personer lämnades kvar för bevakning.

– Branden är inte fullt utvecklad längre men det har varit lite små glödbränder och gnistregn. Vi kan inte gå i närheten på grund av tuberna, säger en operatör på SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen klockan 01.30.

Vid klockan 08.30 på onsdagen är räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen och bevakar.

Ingen person ha kommit till skada i samband med branden.

Eftersom brandorsaken är okänd har polisen upprättat en anmälan för att kunna vidta diverse utredningsåtgärder.

– Vi kommer att skriva en anmälan på mordbrand alternativt skadegörelse genom brand. Vi har ingen misstänkt i nuläget, säger Rasmus Eriksson, vakthavande befäl på polisen i region Bergslagen, klockan 04.48.

Texten kan komma att uppdateras.

Artikeltaggar

BränderOlyckor och katastroferRökutvecklingSOS AlarmStorfors

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.