Hoppa till huvudinnehållet

Tystnadskultur och tafsande tjänsteman: Journalistpris till KT-Kuriren

Publicerad:
På plats i Karlstad för att ta emot priset var Helena Lundberg och Rickard Reinli. Fattas på bilden gör Kajsa Juslin och Björn Mildh.
På plats i Karlstad för att ta emot priset var Helena Lundberg och Rickard Reinli. Fattas på bilden gör Kajsa Juslin och Björn Mildh. Foto: Ylva Westerlund

Artikelserien om ”Den tafsande tjänstemannen” har vunnit Värmlands journalistpris.

– Det är jätteroligt och kul att en liten redaktion med små medel kan vinna, säger en av journalisterna, Helena Lundberg. De andra tre är Rickard Reinli, Kajsa Juslin och Björn Mildh.

Karlskoga Tidning-Kurirens granskning om den tafsande tjänstemannen blev väldigt uppmärksammad förra året och ledde till att både kommundirektören, personalchefen och ”den tafsande tjänstemannen” blev av med sina jobb. Journalisterna bakom granskningen, Helena Lundberg och Rikckard Reinli ihop med nyhetschefen Björn Mildh hade gjort ett stort arbete för att få fram allt material.

Parallellt pågick även en utredning kring tystnadskultur inom kommunen, som kom till efter en artikel som Kajsa Juslin skrivit förra vintern där flera fackförbund vittnade om en ökad tystnadskultur i kommunen.

Artikelserien nominerades till Värmlands journalistpris och nu har de vunnit i kategorin Klassisk journalistik.

Det är jätteroligt och kul att en liten redaktion med små medel kan vinna
Helena Lundberg

Det var många bidrag som lämnats in till Värmlands journalistförenings journalistpris 2022.

– Det är kul och oväntat. Det här arbetet har varit ett riktigt teamwork. Från att vi fick in tipsen i mars så har vi ihop arbetat fram artiklarna. Även om ett namn stått under artiklar, så har vi jobbat ihop. Allt som allt har det genererat ett 30-tal artiklar, säger Rickard Reinli.

Motiveringen till vinsten löd: ”Det goda lagarbetet på en redaktion med relativt små resurser ledde till en uppmärksammad serie artiklar som fick stora konsekvenser och lyfte fram problematiken med tystnadskultur i en stor organisation. Det är ett gediget journalistiskt arbete där ni har använt de journalistiska verktygen fullt ut och jobbat ihärdigt med att fortsätta rapporteringen, trots motgångar.”

Nya Wermlands-Tidningen vann sportpriset med artikeln: Utfryst och mobbad – FBK blev utvägen: “Vet inte hur jag hade klarat det annars”, av Solveig Voyce.

P4 Värmlands medarbetare Marie Trygg och Hedvig Nilsson vann i den kreativa kategorin för "Ranias val".

Läs också:

Tafsande tjänsteman och tystnadskultur – det här har hänt

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrGranskningarJournalistikKarlskogaP4 VärmlandSamhälleTidningarTystnadskulturVärmlandVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.