Hoppa till huvudinnehållet

Brand i villa – polisen ska utreda orsaken

Publicerad:
När Karlskoga Tidning-Kurirens reporter kom till platsen hade branden precis blossat upp igen och räddningstjänsten var på väg tillbaka till villan.
När Karlskoga Tidning-Kurirens reporter kom till platsen hade branden precis blossat upp igen och räddningstjänsten var på väg tillbaka till villan. Foto: Amalia Jansson

Natten till onsdagen började det brinna i en villa i Degerfors. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand för att senare utreda vad som kan ha orsakat branden.

Under förmiddagen tog branden fart igen.

03.18 natten till onsdagen inkom ett larm till SOS gällande en villabrand på Pilgatan i Degerfors.

– Det initiala vi fick till oss var att man såg lågor ute på en altan och att det var rökfyllt i källaren. Vi får bekräftat att det brinner när vi kommer fram. Man ser lågor och påbörjar då yttre släckning, säger en operatör på SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.

Klockan 03.40 var det mesta av den utvändiga branden bekämpad och räddningstjänsten kunde då påbörja rökdykning inne i huset.

– Det vi fått till oss från inringaren är att villan ska vara tom. Men vi söker av för att se så ingenting har missats.

Klockan 03.54 var samtliga styrkor framme på platsen.

– Fortsatt yttre släckning pågår och en styrka är kvar och söker av inne i källaren, rapporterade SOS Alarm.

Klockan 05.00 var branden utvändigt och den eventuella branden i källaren som orsakade kraftig rökutveckling släckt. Räddningstjänsten gick in med rökdykare för att söka efter eventuella glödbränder. Två stationer jobbade även med att ta upp taket och för att söka efter eventuell spridning på vinden.

Anmälan om mordbrand

Villan har inga andra byggnader i nära anslutning och det finns enligt räddningstjänsten ingen risk att branden sprider sig.

– Det kommer spärras av när allt är släckt och vi kommer skriva en anmälan om mordbrand så vi kan utreda det, säger Rasmus Eriksson, vakthavande befäl på polisen i region Bergslagen.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Villan avspärrad

Klockan 06.30 var brandmännen klara på plats och återgick till stationen. Villan är avspärrad och polis kommer att bevaka platsen.

Vid 09-tiden tiden fick räddningstjänsten återigen rycka ut till platsen, eftersom branden tagit sig på nytt. Orsaken var en glödbrand på vinden och klockan 09.24 påbörjade räddningstjänsten håltagning av tak.

– Räddningstjänst förväntas vara på plats till 11.30-tiden, säger larmoperatören på SOS alarm.

Polisen uppger att den tekniska undersökningen preliminärt är framflyttad till torsdag förmiddag.

– När det började brinna igen fick teknikerna lämna, säger Jan Carlsson, utredningschef vid polisen i Karlskoga.

Vid 11.30-tiden har halva styrkan lämnat, och det finns tre enheter kvar på plats som arbetar med att ta bort det sista av isoleringen för att säkerställa att all brand är släckt.

– Det är väldigt lugnt på platsen, säger larmoperatören på SOS alarm.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättDegerforsOlyckor och katastroferSOS Alarm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.