Hoppa till huvudinnehållet

Galet dyrt studentfirande

Publicerad:
Foto: Tomas Oneborg / Svd / SCANPIX

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kostnaderna för studentfirande har rusat i många år, helt utan att inflation att skylla på. Nu är summor långt över 15–20 000 kronor tydligen inget som väcker förvåning bland de inblandade.

Våren 2020 väckte ett debattinlägg i Aftonbladet reaktioner av både chock och igenkänning när en tjej berättade om studenthetsen.

För oss med studentfirande ordentligt i backspegeln var varje nytt stycke, varje nytt exempel på utgift i samband med studentfirandet, nästan skrattretande.

”Alla i min klass betalade minst 1 500 kronor var för sina studentmössor.”

1500 kronor för en studentmössa?!

”Framåt vårkanten väntar en bal med inträde, balklänning, hår, smink, väska och skor”, en kostnad debattören uppskattade till totalt 9000 kronor.

Nio tusen?!

Till detta ytterligare tusenlappar för att åka på studentresa eller studentkryssning och för att betala sin del av studentflaket.

Den unga debattörens uppskattade kostnader stannade vid 13 000 kronor. Men som många redan 2020 noterade fattades det i sammanräkningen andra ”självklara” kostnader: studentfoto, kläder till studenten, champagnefrukost, studentskylt, blommor, studentmottagning hemma och studentfest.

Svensk Handel uppskattade för åtta år sedan kostnaden till ”i snitt 16 000 kronor”.

”Ska studiebidraget på 1 250 kronor i månaden räcka till allt det?”, undrar den blivande studenten i sitt debattinlägg 2020.

”Trots att skolan ska vara avgiftsfri hetsas unga och deras föräldrar att betala dyrt för att kunna vara med på allt som händer kring studenten”, noterar hon och frågar sig om inte studenten borde vara för alla ”och kanske något som skolan betalade”?

”Skolan ska vara kostnadsfri och det borde även studenten vara. Skolan kan hjälpa klasserna att samla in pengar och bidra med en summa till studenten”, var hennes förslag.

Tre år senare undrar man hur mycket detta kostnadsrace bara fortsatt. Om det kostade 13 000 2020, vad ligger priset på nu? Tre år senare, mitt i en ekonomisk kris, undrar man hur många hushåll som ser på årets student med ren skräck.

Mycket går att pruta på, det håller nog de flesta som ser kostnadssammanställningen med om. Det finns helt säkert även blivande studenter som alldeles oberoende av familjens ekonomi inte tycker det är värt så mycket pengar för ett par veckors firande.

Det finns även blivande studenter vars familjer helt enkelt inte kommer att ha råd.

Även om många av oss kan muttra över galet slöseri med pengar, förstår nog alla önskan bland studenterna om att få vara delaktig i den dittills kanske viktigaste milstolpen i ens liv – om så bara på en del av firandet.

Men även en riktigt enkel studentmössa, och en sån vill väl i alla fall alla studenter ha, kostar som en vinterjacka eller ett par rejäla skor. Snittpriset på de egendesignade mössorna ligger på över 1500 kronor. Det är helt galet.

Artikeltaggar

AftonbladetÅsikterLedareSkorStudenterSvensk Handel