Hoppa till huvudinnehållet

Så kartlägger Werner sina nyförvärv: ”Omöjligt att hinna med allt själv”

Publicerad:
Sportchefen Patrik Werner berättar i en stor intervju om lagbygget och hur han ser på säsongen som står för dörren.
Sportchefen Patrik Werner berättar i en stor intervju om lagbygget och hur han ser på säsongen som står för dörren. Foto: Kajsa Juslin

Patrik Werner är nöjd med lagbygget och hoppas på ett lugnare 2023 än 2022.

– Mycket handlar om att få en bra start. Jag tror och hoppas på att vi kan sluta nia–tia någonstans, säger sportchefen i Degerfors IF.

När vi slår oss ner med Patrik Werner i Stora Halla är det dagen efter ryktena om att mittbacken Gustaf Lagerbielke skulle vara på väg till Degerfors.

– Det är inte aktuellt. Jag vet inte varför det bara ploppade upp, kommenterar Werner.

Truppen är stängd?

– Ja, det tror vi. Om det inte händer någonting med skador här de sista veckorna.

Werner är nöjd med truppen som han sytt ihop.

– Det är en bra konkurrenssituation. Nu har jag varit med så pass länge att jag vet att träningsmatcherna inte spelar så stor roll. Det blir ett snäpp till när allsvenskan börjar. Då blir det mer mentalt och även medialt. Det blir något helt annat.

Det är tredje året som Werner jobbar inför en allsvensk säsong.

– Vi lär oss hela tiden. Nu har vi börjat bygga en ledarstab som är bred och kompetent. Det höjer oss. Ser man till truppen har vi satsat mer på utlandsspåret i år än tidigare. Men det är ingenting som vi har valt. Det är mer så att jag inte tycker att de svenska spelarna som dykt upp varit tillräckligt bra.

Utlandsspåret innefattar värvningar som Seid Korac, Damjan Pavlovic, Fortune Bassey och Sondre Rossbach.

– Man har inte lika bra koll på sådana spelare. Därför får man vara ännu mera noggrann med hjälpmedlen som finns. Vi känner oss trygga med de här värvningarna. Än så länge har de visat spetsen som vi eftersökt.

”Bra skyltfönster”

Här berättar Werner mer hur han går till väga för att hitta spelare:

– Det finns många olika verktyg. Vi har folk som hjälper oss. En scoutingverksamhet. Den byggde vi upp för många år sedan. Det är nästan omöjligt att hinna med allt själv. Jag tittar allsvenskan och superettan så mycket som möjligt och där har jag bra kontroll. Division 1 och den norska samt danska ligan får vi hjälp med.

– Sedan får man många mejl skickat till sig och även meddelande via Whatsapp. Visst kan man bli lite osäker när det kommer klipp på spelare från en liga som man inte har koll på. Då får man värdera hur bra spelaren är om man jämför med vad som finns på hemmaplan. Vi plockar aldrig in en spelare som vi inte tror på.

Och så här säljer han in Degerfors IF:

– Det är olika. En del bryr sig inte. Generellt sätt ser vi att många spelare väljer oss för sättet vi spelar fotboll på. Sedan är det klart att det blir några frågor om ortens storlek men folk vet att det är litet. Vi är en liten klubb där vi vinner mycket på att det är familjärt och att det är härligt folk i föreningen. Många kommer också hit för att de ser Degerfors som ett bra skyltfönster.

Är du trött på pratet om hur litet Degerfors är och att det inte finns någonting att göra?

– Det blir alltid så. Men vad gör du i större städer då? Hur många springer kontinuerligt på bio till exempel? Det har bara blivit en grej. Spelarna är mycket med varandra och gör inte så mycket annat än att sova, träna och spela matcher. Då tror jag inte det spelar någon roll vart du bor.

”För oss handlar det om att klara oss kvar i allsvenskan så länge som möjligt”.
”För oss handlar det om att klara oss kvar i allsvenskan så länge som möjligt”. Foto: Kajsa Juslin

Degerfors har fyra spelare på lån – Rossbach, Pavlovic, Bassey och Peter Gwargis.

– För oss handlar det om att klara oss kvar i allsvenskan så länge som möjligt och att göra en ekonomisk vinst. Precis som förra året. Spelare som Sondre Rossbach kommer inte till Degerfors och skriver på ett fyraårskontrakt. Då tar vi hellre ett lån än någon oprövad målvakt.

Under silly season har det även ryktats om spelare ut. Joe Gyau till Hammarby till exempel.

– Det där får man ta fall till fall. Vad vi har för konkurrenssituation på just den positionen. Det viktigaste för oss är att ha ett lag som håller sig kvar. Sedan skiter jag i pengar in på kontot om det skadar oss.

Joe Gyaus kontrakt löper ut efter den här säsongen. Det gör även avtalen för Gustav Granath, Christos Gravius, Sean Sabetkar och Justin Salmon. För att nämna några.

– Det är klart att det inte är optimalt. Det är väldigt svårt att binda upp spelare på längre avtal.

– Förhoppningsvis vinner vi tolv raka matcher så att vi kan sälja tre spelare under sommaren. Men så blir det inte.

”Har vuxit ekonomiskt”

Werner berättar att han har ungefär en liknande budget att röra sig med som inför 2022.

– Jag tror inte att vi ligger bland de tre sämsta rent budgetmässigt. Vi har vuxit ekonomiskt och omsätter 70 miljoner. Kan vi ta oss upp till 75–80 så ska man kunna ha krav på oss att sluta åtta–nia. Det är det som vi hoppas på. Men dit är det en bit kvar. Jag tror att vi kommer att få slita varje år. Jag har någon form av dröm om att vi i alla fall kan få ett lugnt år.

Lite pengar finns kvar för att eventuellt plocka in något till sommaren.

– Först och främst handlar det om att vi kanske behöver lossa någon spelare. Vi har en väldigt stor trupp. Som jag sagt tidigare. Jag hoppas på att vi kan få en bra start och ett lugnt år. Då kanske jag inte behöver göra något under sommaren.

Så vart slutar ni i tabellen?

– Bättre än 2022. Säg nia–tia. Mycket handlar, som jag varit inne på, om att få en bra start. Skulle vi förlora två raka matcher skulle hela fotbollssverige prata om att det blir som förra året. Vi lärde oss mycket då. Förhoppningsvis ska vi vara bättre med i år.

Patrik Werner om...

...tredje raka premiären i Stockholm: Bara kul! Det kommer att bli en jäkla inramning. Hammarby har en fantastisk publik och vi har sålt många biljetter till bortastå. Är det någon gång som man ska nypa dom där lagen så kan det vara i en premiär. Jag tycker att vi har gjort två bra bortamatcher mot dom tidigare säsonger men ändå har vi förlorat med 1–5... Vilket är svårt att prata bort.

...Sean Sabetkar som assisterande sportchef: Det har blivit en liten grej det där med tanke på att han känner många av nyförvärven. Vi skämtar om det. Han är social, verbal och har många kontakter. Han kommer säkerligen kunna jobba med fotbollen när han lägger av om 15–20 år. Granath säger också att han vill ha den rollen men han tror jag inte lika mycket på...

...vilket lag som vinner SM-guld: Jag tror på Djurgården. Just nu ser jag dom som favoriter tillsammans med Häcken och Malmö.

Artikeltaggar

Allsvensk nedräkningDegerfors IFDegerfors IF HerrFotbollPatrik Werner

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.