Hoppa till huvudinnehållet

Därför slår influensa B hårdare mot barn och unga

Publicerad:
Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen om influensaspridningen.
Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen om influensaspridningen. Foto: Region Örebro län

Just nu pågår smittspridningen av influensa A och B i hela landet. I takt med detta har fall av allvarliga komplikationer hos barn, kopplat till influensa B, kunnat ses i Region Örebro län.

– Vi ser en nedgång av fall med influensa A, medan influensa B ökar, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

Influensa A och B, även kallat säsongsinfluensan, härjar nu i hela landet. Det som utmärker sig i år är enstaka fall av allvarlig komplikation hos barn, kopplat till influensa B. De allra flesta barn som smittas får ett milt sjukdomsförlopp, men i ett fåtal fall har svåra komplikationer uppkommit, som till exempel hjärtmuskelinflammation och hjärninflammation. Därför erbjuder nu regionen kostnadsfri vaccinering till alla barn i åldrarna 6-17år.

– Det är ingen rekommendation att vaccinera sig, utan vi vill enbart förmedla till föräldrar som har barn i dessa åldrar att möjligheten finns, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare vid Region Örebro län.

Anledningen till de ökade fallen av svåra komplikationer är ännu oklart, och Rasmussen menar på att det rör sig om så få fall att det i nuläget är svårt att avgöra om det är inom normalvariation eller inte.

– Vi ser en nedgång av fall med influensa A, medan influensa B ökat senaste veckorna. I dagsläget finns inga speciella råd att följa, utan god handhygien och att stanna hemma vid sjukdom är ledorden, förklarar Rasmussen.

Folkhälsomyndigheten förklarar i ett mejl till Karlskoga Tidning-Kuriren, att årets uppgång av smitta kan vara kopplat till åtgärderna mot pandemin som varit, vilket lett till att det gått flera år sedan Sverige hade en stor spridning av just Influensa B. På grund av det är allt fler mottagliga för smitta i år, framförallt barn som inte tidigare exponerats för den här influensatypen tidigare.

Folkhälsomyndigheten jobbar tillsammans med smittskyddsenheten i Region Örebro län för att kartlägga de aktuella fallen, och håller ständigt koll på utvecklingen i såväl Sverige som i övriga Europa. Det pågår även en utredning för att se om allvarliga komplikationer hos barn, kopplat till influensa B, skulle var utmärkande för någon specifik region av landet.

Amalia Jansson

Läs också:

Influensa: Fall av allvarliga komplikationer vid influensa B bland barnForskning: Sömnbrist kan försvaga effekten av vaccin

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenGunlög RasmussenInfluensaRegion Örebro länSmittorVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.