Hoppa till huvudinnehållet

Färre åkte till fjällen under sportlovet

Publicerad:
Resandet till fjällen under sportlovet minskade jämfört med förra året, visar mobildata. Arkivbild Foto: Johan Nilsson / TT

Färre svenskar reste till fjällen under sportlovet i år jämfört med 2022, visar statistik från Telia. Enda undantaget var skåningarnas resor till Åre som ökade med 22 procent.

Svensk ekonomi befinner sig i ett besvärligt läge vilket påverkar hushållens konsumtion, enligt SCB. Det verkar också ha gått ut över svenskarnas fjällresor under sportlovet.

Under vecka 7, 8 och 9 minskade antalet resor från Stockholm, Västra Götaland och Skåne till de tre största skiddestinationerna Åre, Härjedalen och Sälen med 9 procent jämfört med förra året, visar rörelsedata från Telia. Enda undantaget var resor från Skåneregionen till Åre, som ökade med 22 procent från 2022.

Boende i Västra Götaland var de som ställde in fjällresan i störst utsträckning i år. Resorna till Åre minskade med 27 procent och till Härjedalen och Malung-Sälen med 23 respektive 14 procent. Även fjällresorna från Stockholm minskade något.

"Det som sticker ut är att endast skåningarna står för ökat resande när resten av landet är mer återhållsamma", säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia, i ett pressmeddelande.

Från Stockholms-, Västra Götalands- och Skåneregionen var Sälen det populäraste skidområdet att åka till, liksom tidigare år.

Fakta

Om statistiken

Telias analys bygger på anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata från tjänsten Telia Crowd Insights, som är justerad för att representera hela Sveriges befolkning.

Tjänsten lanserades kommersiellt 2017 och används vanligen i stads- och samhällsplanering, till exempel när man ska dra en ny busslinje eller anlägga en väg.

Källa: Telia

Artikeltaggar

ÅreEkonomiHushållResorSälenSCBSportlovStatistikStockholmTelia

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.