Hoppa till huvudinnehållet

Femteklassare gjorde upptäckter i Alfred Nobels fotspår

Publicerad:
Femteklassarna blev involverade i en rad olika experiment.

Under torsdagsförmiddagen bjöds femteklassare från Stråningstorpskolan in till årets Kemishow i Alfred Nobels laboratorium på Björkborn. Syftet med besöket var att få fler unga intresserade av kemi.

2011 startade kemisten Boris Holm upp projektet Kemishower med hjälp av Svenska Bergslagskretsen, Nobelmuseets vänner och Nobelmuseet i Karlskoga.

– Idén väcktes i takt med att Sverige under åren tappat i antal kemister, och tanken bakom det hela är nu att få fler barn intresserade av kemi och förhoppningsvis värva några blivande kemister, berättar Hans Johansson, pensionerad museiintendent och medarrangör av årets Kemishow.

Femteklassarna experimenterar med flytande kväve.
Femteklassarna experimenterar med flytande kväve.

Johansson förklarar vidare att antalet kemister i Sverige minskat i takt med att utvecklingen runt om i Europa skenat. Allt fler väljer att satsa på en karriär utomlands.

– Vi i Sverige har genom alla år haft en hel rad kända kemister, inte minst Alfred Nobel, så att allt färre väljer den vägen är självklart jättetråkigt, berättar Johansson.

Besökarna fick under förmiddagen pröva på olika experiment och göra egna upptäckter i fiffiga huset. På plats fanns även kemisterna Bo Gustavsson och Ingrid Björklund, som visade och förklarade hur bland annat ljus, strålning och kyla fungerar.

Kemisten Bo Gustavsson visar hur flytande kväve reagerar på syre.
Kemisten Bo Gustavsson visar hur flytande kväve reagerar på syre.

– Det är otroligt uppskattat av både barnen och oss lärare att få bli inbjudna till ett sådant här evenemang. I många fall kan det bli att vi, som ligger placerade i ytterkanten av Karlskoga, blir bortglömda på grund utav avståndet. Så att vi fick möjligheten att delta idag är otroligt roligt, berättare Karin Lambertsson, lärare för årskurs fem på Stråningstorpsskolan.

2023 års kemishower blir de tolfte i ordningen och närmare 5500 barn har hittills deltagit. Tack vare tio olika sponsorer erbjuder arrangörerna besöket kostnadsfritt för skolklasser i årskurs fem och åtta. De kommuner som blivit inbjudna är Degerfors, Karlskoga, Lekeberg, Kristinehamn, Nora och Storfors. Kemishowerna hålls under 24 tillfällen i mars.

– Det hade varit roligt att nu, efter tolv år av arrangerade kemishower, få göra en utvärdering och se om någon av alla de närmre 5500 barnen som besökt oss, faktiskt valt att studera kemi eller något inom ämnet, säger Johansson.

Amalia Jansson

Artikeltaggar

Alfred NobelBo GustavssonDegerforsHans JohanssonKarlskogaKemiLärareNobelmuseetSkola och utbildningStråningstorpsskolanStudierTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.