Hoppa till huvudinnehållet

Från Hultet till Oak Valley: ”Det största man kan göra”

Publicerad:
Pelle Persson och Daniel Wassberg på plats i Sydafrika. På söndag startar Cape Epic.
Pelle Persson och Daniel Wassberg på plats i Sydafrika. På söndag startar Cape Epic. Foto: Privat

Nu har östra Värmlands kanske hårdaste cykelfarbröder flugit till Sydafrika för att förverkliga drömmen om Cape Epic.

Men en vurpa på en isfläck med sommardäck på cykeln kunde ha kostat Daniel Wassberg det stora MTB-äventyret.

– Sista veckan har jag inte tränat alls för att minimera skaderisken, säger han.

Cape Epic i Sydafrika beskrivs som mountainbikesportens motsvarighet till Tour de France med deltagare från hela världen.

Tävlingen för tvåmanslag körs i mycket krävande terräng och består av åtta etapper, varav en prolog. Totalt ska deltagarna cykla 658 kilometer och avverka 15 775 höjdmeter.

För Daniel Wassberg och Pelle Persson från Kristinehamn och Karlskoga, som representerar Team Skoglöfs bil IF, har det länge varit en dröm att delta i Cape Epic och i slutet av förra sommaren bestämde de sig för att äntligen slå till.

– På grund av den ekonomiska aspekten så har vi nog tänkt att drömmen måste förbli en dröm, men nu blir det möjlighet tack vare våra sponsorer. Jag tvekade länge innan jag bestämde mig för att tacka ja, men min fru sa till mig att jag hade ångrat mig annars, har Daniel Wassberg tidigare berättat.

Det var otroligt slarvigt av mig. Jag vurpade. Det var sån där blå blankis.
Daniel Wassberg

Under vintern har Daniel och Pelle tränat på för fullt och bland annat avverkat ett träningsläger i Orsa Grönklitt.

Helt incidentfritt har det inte varit. För några veckor sedan fick Daniel bittert ångra att han inte satt på vinterdäck på cykeln.

– Det var otroligt slarvigt av mig. Jag vurpade. Det var sån där blå blankis. Jag såg hela resan försvinna, men jag hade en otrolig tur. Jag vet att andra som har vurpat på samma sätt har skadat sig så illa att de har tvingats till träningsuppehåll i flera månader.

I söndags satte sig Daniel och Pelle äntligen på flyget till Sydafrika. Under veckan kommer de att bo och träna i cykelmeckat Stellenbosch och vänja sig vid det varma sydafrikanska klimatet. På söndag, den 19 mars, startar den första etappen.

– Vi startar exakt klockan 9.21.15 lokal tid, skrattar Daniel.

Tävlingen går att följa live via appen Epic series.

Hur känns det nu?

– Jag är verkligen jättetaggad. Det här har jag längtat efter länge. Det här är det största man kan göra som mountainbikecyklist.

Träningsläger i Orsa Grönklitt.
Träningsläger i Orsa Grönklitt. Foto: Privat

På plats i Sydafrika väntar långa etapper, tuffa stigningar och intensiv eftermiddagshetta.

– Det är därför som etapperna startar tidigt på dagen. Ofta kommer vi nog att vara ute i sju-åtta timmar varje dag och framåt eftermiddagarna kan det bli uppemot 35 grader varmt, säger Daniel.

Under tävlingsveckan kommer alla deltagare att bo i särskilda tältläger. Daniel och Pelle har också ordnat det så att de kommer att backas upp av en sydafrikansk mekaniker som ska sköta all den nödvändiga servicen efter vägen.

– Vi kommer att leva som proffs egentligen. Efter varje etapp så kan vi i princip bara släppa cykeln på mållinjen och så tar han hand om resten. Vi kan bara ägna oss åt att återhämta oss inför nästa dag.

Målgången sker i fashionabla Val de Vie, Cape Winelands, den 26 mars.

Målsättningen har inte ändrats.

– Det är fortfarande att klara alla etapper och gå i mål den åttonde dagen. Och det är ingen självklarhet. Det är mycket som kan hända, säger Daniel.

Han fortsätter:

– Kör man Cykelvasan så har man alltid en massa tidsmål och då är det full fart hela vägen som gäller. Här finns det ingenting att förhålla sig till. Sträckorna ser olika ut varje år. Vi kommer att ha gott om tid att stanna till och fylla på energi.

Hårda cykelfarbröder gör mästarprovet – i Sydafrika: ”Leva som proffs”

Artikeltaggar

ApparCykelvasanCyklarCyklingEpic RecordsKapstadenKlimatMiljöOrsa GrönklittSydafrikaVal

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.