Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Varför kollektivavtal?

Publicerad:
LO-Facken Karlskoga-Degerfors ger sin bild av kollektivavtalets betydelse på arbetsmarknaden. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hör du till en av dom som undrar vad svenska modellen är och vad är egentligen kollektivavtal och vad innebär det? Låt oss förklara kort varför det är så viktigt!

Den svenska modellen innefattar att parterna, alltså arbetsgivarorganisationen på ena sidan och facken på den andra, tillsammans undertecknar ett avtal med varandra, ett kollektivavtal!

Kollektivavtalet är ett avtal mellan din fackförening och arbetsgivare om vilka anställningsvillkor som ska gälla på din arbetsplats. För medlemmarna är fördelarna givetvis många. Vi får årliga löneförhöjningar, ersättning vid föräldraledighet eller sjukdom, ledigheter, tjänstepension, övertidsersättning, semesterlön och annat som man enats om. Alltså, vi tillsammans, via kollektivavtal, slår fast vilka regler som ska gälla på arbetsmarknaden.

Du kanske nu undrar, kostar inte allt detta en massa pengar och vad får arbetsgivaren ut av detta?

Med kollektivavtalet råder så kallad fredsplikt. Det menas att vi som facklig organisation får inte gå ut i strejk så länge det finns ett kollektivavtal. Vilket ger arbetsgivaren en trygghet. Blickar man ut i världen är detta relativt ovanligt. Kollektivavtalet hjälper dessutom både arbetsgivare och arbetstagare med vilka regler som ska gälla för båda parter. Arbetsgivaren behöver alltså inte förhandla enskilt med varje individ om villkoren vilket ger utrymme för att fokusera på verksamheten.

En annan fördel är att kollektivavtalet ger en kvalitetsstämpel på företaget att man är en seriös aktör samt att man värnar om schysta villkor för dom anställda.

Ensam är inte stark. För att vi ska vara starka och kraftfulla när vi förhandlar med arbetsgivaren måste vi vara många anslutna till en facklig organisation. Är vi få anslutna så blir konsekvensen ett sämre kollektivavtal. Det är svårare för arbetsgivaren när en representant har en stor grupp anställda bakom sig.

Och glöm ALDRIG vårt fackliga löfte till varandra:

"Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra.

Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav."

/LO-Facken Karlskoga-Degerfors

Åke Andersson, ordförande

Johanna Svärd

Ann Katrin Hedgren

Christiaan Haneveld

Karina Franzén

Jari Vitakangas

Sofie Gustavsson

Palle Hansen

Artikeltaggar

Åke AnderssonArbetsgivareÅsikterAvtalDegerfors kommun (org)InsändareJohanna SvärdKarlskogaKollektivavtalLOPalle Hansen