Med konst som sitt vapen och verktyg hoppas Rokhsar Mohammadi att kunna sprida kunskap och budskap om flickors kamp mot talibanernas maktstyre i Afghanistan.
– Vi måste hjälpas åt för att rädda dem, säger hon.
24-åriga konstnären Rohksar Mohammadi kom till Sverige från Afghanistan för bara två år sedan, två månader innan talibanerna tog över makten i Afghanistan.
Innan hon flyttade till Sverige studerade hon konst på universitetet i Kabul för att utvecklas som konstnär.
– Mitt intresse har funnits sedan jag var barn och mina föräldrar såg att jag hade en talang för det och har stöttat mig till att utveckla den talangen, berättar hon.
KT-Kuriren besöker henne i sin bostad i Karlskoga där väggarna är prydda med tavlor med motiv på allt från till Örebro slott, barn i fattigdom, till vackra afghanska byggnader och abstrakta målningar med olika tekniker.
Rokhsar som fortfarande är ny med det svenska språket och har med sin man Jalal Yosufi som översättare, när det behövs.
Rokhsar flyttade till Sverige för att bo med sin nyblivna make Jalal, som har bott i Sverige sedan han var tretton, men är ursprungligen också från Afghanistan. Även han stöttar sin frus passion för konst och har hjälpt henne hitta möjligheter att utveckla sin konst även i Karlskoga.
– Jag hörde av mig till Karlskoga Folkhögskola som har ett konstprogram, och de bad henne skicka in bilder på några av hennes konstverk och då fanns det ingen tvekan om att hon hade fått en plats. Konst har inget språk, berättar Jalal stolt.
”Himlen svartnade”
Rokhsar minns tydligt den dagen hon fick telefonsamtalet från sin mamma den där sommarmorgonen i augusti, om hur talibanerna tog över makten den 15 augusti 2021.
– På grund av tidsskillnaderna så hade jag inte sett något på nyheterna, men varje dag pratar jag i telefon med min mamma som fortfarande bor kvar i Afghanistan. Då berättade hon vad som hade hänt. Sedan satt vi och grät i telefonen med varandra. Trots att jag var i Sverige så kändes det som att hela himlen svartnade och jag visste redan då att det skulle få stora konsekvenser.
Och idag tillägnar hon större delen av sin konst åt att belysa den rådande situationen i Afghanistan.
– Det är problem som behöver belysas och jag hoppas på att kunna bidra genom att ge människor kunskap, berättar hon.
Rokhsars konst är varierande och varje målning har en mening och stor betydelse. En av hennes senaste konstverk är en bild av studenten Fatima Amiri som förlorade ett öga i samband med en självmordsbombning på ett universitet i Kabul, Afghanistan.
– Jag tycker om att illustrera verkliga händelser och just den här händelsen berörde mig och därför målade jag den för att visa världen det. I Afghanistan råder det grov diskriminering och flickorna fråntas alla sina rättigheter, säger hon.
Rokhsar berättar att hon har flera systrar hemma i Afghanistan som inte får möjligheten att studera på grund av talibanerna.
Hon berättar om sin lillasyster som är 15 år gammal och har tagit efter Rokhsars intresse för konst.
– Jag lämnade kvar flera av mina redskap som hon skulle få ta över, men verkligheten ser annorlunda ut idag.
I Afghanistan är det idag inte tillåtet för kvinnor och flickor att studera, och det är en av Rokhsars drivkrafter för att sprida kunskap och visa sin konst.
– Vi måste hjälpas åt för att rädda dem. Vi har alla samma värde och flickor i Afghanistan är som vilka flickor som helst, säger hon.
Förändrad konst
Livet som konstnär i Afghanistan är långt ifrån säkert, speciellt som kvinna. Och endast en viss typ av konst är tillåten efter att talibanerna tagit över makten, berättar Rokhsar.
– Hemma är mina föräldrar tvungna att gömma min konst för talibanerna. Man får måla, men endast under förutsättningarna att man målar efter talibanernas regler. Men för mig är det inte konst om jag inte får uttrycka mig själv, säger hon.
Hon berättar att hon är tacksam för att bo i Sverige tillsammans med sin make, men hon uttrycker även en stor besvikelse på världen.
– Det är ledsamt att situationen i Afghanistan inte uppmärksammas tillräckligt och att talibanerna får fortsätta att styra. Jag kan inte titta på nyheterna längre, då gråter jag bara.
Nu drömmer hon om att genom olika utställningar kunna visa upp sin konst för att sprida kunskap om kampen som främst kvinnor i Afghanistan står inför, men också fortsätta att utvecklas inom konsten.
Läget i Afghanistan gör det svårt för människor att besöka landet och på grund av den nuvarande regimen är det till och med farligt att befinna sig i landet, speciellt för kvinnor som i dag inte kan vistas utomhus ensamma utan att bli straffade.
Trots det hoppas Rokhsar att hon till sommaren kommer att kunna besöka sin familj.
– Jag saknar Afghanistan och min familj. Jag är inte rädd. Min familj är viktigare än mitt eget liv, avslutar hon.