Hoppa till huvudinnehållet

Så många fick mer än 100 000 i elstöd

Publicerad:
Pengarna gick till en person som förbrukat tio gånger mer än en genomsnittlig villa. Arkivbild.
Pengarna gick till en person som förbrukat tio gånger mer än en genomsnittlig villa. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

234 hushåll i södra Sverige fick mer än 100 000 kronor i elstöd, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till siffror från Försäkringskassan.

För att få så mycket krävs en elförbrukning som är tio gånger större än en genomsnittlig villa, förutsatt att personen bor i elområde tre.

Elstödet för privatpersoner är nu utbetalt till 98 procent för den här gången. Ett andra elstöd som omfattar hela landet är på väg – inte bara till elområde tre och fyra.

Som tidigare rapporterats landade den största enskilda utbetalningen på 773 000 kronor i omgång ett.

Bland de hundra största förbrukarna har ingen tagit emot mindre än 130 000 kronor skriver DN. Totalt uppgår utbetalningen till dem till 20,9 miljoner kronor, vilket är en tiondels procent av hela stödpotten på 17,5 miljarder kronor som fördelas på 4,4 miljoner hushåll.

Vilka som tagit emot pengarna hålls hemligt eftersom riksdagen antog regeringens lagförslag om att sekretessbelägga elstödet.

Niklas Svahn / TT

Därför dröjer elstödet – "borde gå snabbare"Nu kommer elstödet – då får du pengarnaNästa elstöd till hushållen dröjer

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiElEnergiFörsäkringskassanHus och hemHushållVillor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.