Hoppa till huvudinnehållet

Svensk vapenexport minskade förra året

Publicerad:
Försäljningen av Jas Gripen gjorde Brasilien till det största mottagarlandet under 2022. Arkivbild.
Försäljningen av Jas Gripen gjorde Brasilien till det största mottagarlandet under 2022. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den svenska vapenexporten av krigsmateriel minskade med nästan 25 procent förra året och uppgick till drygt 15 miljarder kronor, enligt Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

"Enskilda affärer och leveranser får i regel stor påverkan på exportstatistiken. I år var antalet leveranser av större system något färre än 2021 vilket ger ett lägre totalvärde", säger ISP:s generaldirektör Carl Johan Wieslander i ett pressmeddelande.

Han förutspår att intresset för svensktillverkad krigsmateriel kommer att vara stort under 2023 med tanke på den säkerhetspolitiska utvecklingen.

Försäljningen av Jas Gripen gjorde Brasilien till det största mottagarlandet under 2022. Även Ungerns och Tjeckiens leasing av Gripen får stort genomslag i statistiken.

Niklas Svahn / TT

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

BrasilienEkonomiFlygplanFörsäljningInspektionen för strategiska produkterJAS 39 GripenSamhälleTjeckienUngernVapen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.