Hoppa till huvudinnehållet

Turkiskt ja till Finlands Natoansökan

Publicerad:
Finlands president Sauli Niinisto, till vänster, och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan.
Finlands president Sauli Niinisto, till vänster, och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkiet kommer inleda processen för att godkänna Finlands Natoansökan, men inte Sveriges, säger president Recep Tayyip Erdogan på en presskonferens.

– Finland har tagit konkreta steg för att leva upp till överenskommelsen, säger Erdogan.

Beskedet kommer efter ett möte mellan Finlands president Sauli Niinistö och Erdogan i Ankara.

– Våra diskussioner med Sverige kommer fortsätta. Vi har börjat se Sveriges goda vilja på ett tydligare sätt. Men hur den här processen utvecklas hänger ihop med vilka konkreta steg som Sverige tar, fortsätter Erdogan.

Erdogan får frågan om vad Finland har gjort, till skillnad från Sverige, för att bli godkända. Han säger att Finlands situation skiljer sig från Sveriges då, av Turkiet terroriststämplade organisationer och dess "förlängda armar", fortfarande "demonstrerar på Stockholms gator".

– Vi har gett Sverige en lista med omkring 120 terrorister att lämna ut till Turkiet. Det har de inte uppfyllt. Eftersom de inte har gjort det kan vi inte ha en positiv inställning till Sverige, säger Erdogan.

Inte komplett

Sauli Niinistö kallar fredagens besked för "goda nyheter", men nämnde också Finlands "granne", Sveriges, situation.

– Min känsla är att Finlands medlemskap i Nato inte är komplett utan Sverige, säger Niinistö och fortsätter:

– Jag hoppas att antalet medlemmar i Nato efter toppmötet i Vilnius byggs ut till 32 länder.

Nato består för närvarande av 30 medlemsländer.

Utrikesministermöte

Fredagen inleddes med att Niinistö lade ned en krans vid den turkiske landsfadern Kemal Atatürks grav, samtidigt som utrikesminister Pekka Haavisto mötte sin turkiske motsvarighet Mevlüt Cavusoglu.

Enligt Cavusoglu diskuterade parterna Natos utvidning och han riktade även ett tack till Finland för stödet vid den förödande jordbävningen i februari.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till vänster, och Finlands president Sauli Niinistö i Ankara.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till vänster, och Finlands president Sauli Niinistö i Ankara. Foto: Adem Altan/AFP/TT

Niinistö uppgav i onsdags att han förväntar sig ett positivt besked på plats i Turkiet.

”Vi visste att när Turkiets president Erdogan har fattat sitt beslut om att ratificera Finlands Natomedlemskap så kommer han att vilja träffas och uppfylla sitt löfte från president till president", skrev han på Twitter.

Valet i maj

Turkiet har antytt att Finlands medlemskap antagligen kommer att ratificeras före valet i Turkiet den 14 maj, rapporterar Svenska Yle. Sverige väntas däremot behöva vänta på besked till efter det turkiska valet.

– Målsättningen är att Sverige ska ratificeras till Natos toppmöte i Vilnius i juli. Sverige har uppfyllt allt som man åtog sig i samband med toppmötet i Madrid när det trilaterala memorandumet ingicks mellan Turkiet, Sverige och Finland, enligt utrikesminister Tobias Billström (M).

– Vi har på alla punkter gjort det som förutsätts av oss och vi vet att vi är välkomna in i familjen, säger han.

Utöver Turkiet är Ungern det enda Natoland som ännu inte godkänt de svenska och finska ansökningarna. Även Ungerns president Viktor Orbán har befunnit sig i Turkiet men har under fredagseftermiddagen lämnat landet, enligt finländska tidningen Ilta-Sanomat.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Lars Larsson/TT

Fakta:

Natoprocessen

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som ännu inte har ratificerat den svenska respektive finska ansökan.

Medan tonen från Turkiet hårdnat har Ungern signalerat att landet ställer sig positivt till Sverige och Finland i Nato. Ett godkännande väntas i det ungerska parlamentet i vår.

Sverige och Finland slöt i somras ett avtal med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar. Sedan en tid tillbaka har det blivit alltmer sannolikt att Turkiet kommer att godkänna Finlands ansökan före Sveriges.

När alla 30 Natomedlemmars parlament godkänt Sveriges och Finlands ansökan måste även ansökarländernas parlament godkänna anslutningsprotokollet, och skicka in det till det amerikanska utrikesministeriet. USA skickar därefter ett brev till Nato och meddelar att de nya länderna har upptagits i försvarsalliansen.

Artikeltaggar

AvtalBeslutFinlandFörsvarInrikes/utrikesNatoPolitikRecep Tayyip ErdoganSauli NiinistöTurkietUngern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.