Hoppa till huvudinnehållet

Vilda eventet på årets upplaga av Motorsportveckan

Publicerad:
Morgan Rosell och Johan Granqvist är förväntansfulla inför årets upplaga av Motorsportveckan.
Morgan Rosell och Johan Granqvist är förväntansfulla inför årets upplaga av Motorsportveckan.

Den 14 juni går årets upplaga av Motorsportveckan av stapeln. Planeringen är i full gång, och projektledare Johan Granqvist lovar en minst sagt spektakulär show.

– I år kommer vi ha en hel del nya event under Motorsportveckan. Jag tror att det kommer bli otroligt bra, säger Granqvist.

Nu är planeringen för årets upplaga av Motorsportveckan i full gång. Årets Motorsportvecka, som är en folkfest anordnad av Karlskoga kommun tillsammans med sponsorer från näringslivet, blir den nionde i ordningen sedan starten för tio år sedan.

Precis som föregående år kommer besökare få ta del av spektakulära uppvisningar på olika arenor runt om i staden, men även en hel del nyheter är inplanerade.

– Det är andra året som jag är med och planerar Motorsportveckan, och vi strävar varje år efter att ha nya, spännande saker att visa, berättar Johan Granqvist.

Extrem-sporten är en av årets nyheter

Nytt för i år är ett samarbete mellan Karlskoga Motorsportvecka och tävlingsarrangören Battle of Viking. Morgan Rosell, som är tävlingsledare på Battle of Viking, har tillsammans med Granqvist tagit fram nya, spännande event som kommer gå av stapeln under fredagen samt lördagen på Motorsportveckan.

– Battle of Viking är en extremsportstävling som anordnats i Örebro trakten under tolv år. Så när jag fick nys om det här, och när Johan bemötte förslaget så bra, kändes det givet att vi skulle anordna det, berättar Rosell.

Tävlingseventet kommer gå ut på att över hundra enduroförare från hela Sverige, och även från andra länder i Europa, kommer köra en endurobana uppbyggd med svåra hinder under fredagen. Deltagarna får under korta heat köra banan och sedan kvala sig till lördagens final.

– Extrem-enduro, som det heter, är en väldigt intensivt och publikvänlig sport. På grund av att tävlingen under fredagen kommer arrangeras så centralt, och att heaten är korta men många, blir det enkelt för publiken att komma och titta, berättar Rosell.

Extrem-enduro går ut på att köra en svår bana och ta sig över en rad olika hinder under banans gång.
Extrem-enduro går ut på att köra en svår bana och ta sig över en rad olika hinder under banans gång.

Finalen, som arrangeras under lördagen, kommer hållas på Kilsta endurobana. Banan är tio kilometer lång med en rad av svåra hinder längst vägen.

– Av de över hundra startande, kanske bara 70 stycken kommer i mål efter fem timmar. Så banan är riktigt svår! säger Rosell.

Sjukhuspersonal kommer finnas på plats

Planen är att under fredagen stänga av Loviselundsvägen, för att sedan bygga två övergångar vid vägen. På så sätt kommer publiken kunna komma riktigt nära tävlingsbanan utan att vi trummar på någon säkerhet, berättar Granqvist.

– Det kommer även finnas sjukvårdspersonal på plats. Säkerheten är det viktigaste, även om killarna och tjejerna som kör den här extrema sporten är vana vid att slå sig och krascha ibland, förklarar Granqvist.

Före detta enduroföraren Joakim Ljunggren kommer att delta under tävlingarna.
Före detta enduroföraren Joakim Ljunggren kommer att delta under tävlingarna. Foto: Bo Walldén

En person som ska delta i tävlingarna är den före detta VM-medaljören Joakim Ljunggren, som är född och uppvuxen i Karlskoga. Ljunggren har under hela sitt liv ägnat stor tid åt enduron, och har under åren tävlat i enduro VM och vunnit junior SM flera gånger.

– Jag ska självklart vara med och köra när det anordnas här i trakten. Det är riktigt bra och rolig racing som kommer locka publik, berättar Ljunggren.

Amalia Jansson

Artikeltaggar

EnduroJoakim LjunggrenJohan GranqvistKarlskogaKarlskoga kommunKarlskoga MotorsportveckaMorgan RosellMotorsportRacingSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.