Hoppa till huvudinnehållet

Lilleruds rektor svarar: ”För att bo här ska man vara fullt frisk”

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Lillerudsgymnasiets rektor Emil Mattsson svarar på varför skolan beslutat att Emmy Hallblad inte skulle få bo på deras internat.
Lillerudsgymnasiets rektor Emil Mattsson svarar på varför skolan beslutat att Emmy Hallblad inte skulle få bo på deras internat. Foto: Mikael Lindblom

Rektor Emil Mattsson har representerat skolan i kontakt med vården i samband med att Emmy skulle återgå till sin utbildning. Han anser att skolan gjort det som krävts enligt Skolverkets regler, att skolan och internatet är två skilda saker och att neka Emmy att bo på skolan var rätt beslut.

Emmys om skolan: ”Jag får inte ta någon student, inte åka flak eller gå på bal”

– Vi tillsatte en person som stöttade eleven under lektionstid, sen ville hon inte ha det uttalat att stödpersonen var för henne, säger Mattsson och berättar vidare att man även ordnade en plats för återhämtning.

Hur ska hon ha användning av era åtgärder om hon inte får bo på skolan när hon inte kan ta sig dit?

– Det finns flera sätt. Lillerud i det här fallet är en hyresvärd och mig veterligen är det inte den enda hyresvärden i Karlstad kommun, säger Mattsson.

Skulle hon hittat en annan hyresvärd tills dess att ni ansåg att hon var redo att bo på skolan?

– Det menar jag inte, men det var ett förslag.

Som annat exempel nämner Mattsson färdtjänst, men det är något som inte blev beviljat över länsgränsen.

När vi pratar om möjligheten med kollektivtrafik och att en enkel resa tar mellan 2-3 timmar, något inte ens en frisk vuxen person skulle orka före och efter sitt arbetspass svarar Mattsson:

– Nu sa du det som är kärnan. Det här är en elev som har en hjärnskada och ett av kraven vi har på Lillerud för att bo här ska man vara fullt frisk, både fysiskt och psykiskt.

Var går gränsen, ångest och depression?

– Det gör vi bedömningar på hela tiden och den här eleven har samma regler som alla andra, säger Mattsson och menar att inte ens under en begränsad tid kan man tulla på det.

Kunde man tänkt sig att någon personal sov på internatet en period?

– Nej, absolut inte. Internatet är ingen vårdande insats på det viset.

Att vården gjort bedömningen att dra ner på Emmys rehabilitering för att hon skulle gå fler dagar i skolan och därmed skulle behöva sova över, ser han inte som relevant.

– Nu gör inte det någon skillnad för oss på skolan, vi har inte hindrat henne att vara fler dagar i skolan, säger Mattsson.

Vården har bedömt att hon är redo, har ni en bättre uppfattning om hennes förmåga?

– Det är hennes läkare, psykolog och kurator som gjorde den bedömningen. Jag bedömer att vi känner vår verksamhet och Lillerud som område. Vi vet vilka risker som finns här, det bedömer jag att vi kan göra bättre. Den bedömning vården gjorde är en rekommendation, vi har rätt att göra vår egen, säger Mattsson.

En av delägarna på skolan, Anders Westlund, menade i samtal med Karlskoga Tidning-Kuriren att situationen med att Emmy till slut fick hoppa av sin utbildning bara kan ses som ett misslyckande. Håller du med?

– Jag tycker naturligtvis att det är en olycklig situation, det är inget snack om saken. Däremot den bedömningen som vi gjorde, den tycker jag fortfarande är rätt, avslutar Mattsson.

Ridolyckan gav Emmy, 18, en hjärnskada: ”Jag har förlorat allt”

Artikeltaggar

DepressionEmil MattssonKarlskogaKarlstads kommunLillerudLillerudsgymnasietSjukvårdSkola och utbildningSkolverketUtbildningVård

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.