Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Inte säkrare i Karlskoga och Degerfors

Publicerad:
Foto: Kallestad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För ett par veckor sedan skrev journalisten Anna Gullberg i Expressen om 14-åriga Molly i Falun. Åttondeklassaren som en fredag drack sprit och tog det narkotikaklassade läkemedlet tramadol och sen aldrig vaknade upp i sin säng på lördagen. En överdos kan slå ut andningen och orsaka kramper. I kombination med alkohol ökar därför riskerna.

”Hur blev tramadol en drog som en fjortonåring i Falun får tag på en fredagskväll?”, frågar sig Gullberg i en stark text som även innehåller svaret. ”Folk på Snapchat”, förklarar Mollys bästa vän.

Ungdomarna i dag behöver inte ens jaga efter alkohol eller droger, som vi tonåringar gjorde i Karlskoga och Degerfors på 80- och 90-talen. Eller nej, det var en överdrift. Vi jagade bara alkohol och var det inte häxblandningar ur föräldrars på den tiden ofta rätt magra spritskåp, så kunde till och med ett sexpack folköl från Konsum kunde vara hett eftertraktat byte …

Droger tyngre än alkohol var då, inte utan undantag förstås, däremot något bara pundare använde.

Nu jagar langarna ungdomarna istället för tvärtom. I sociala medier. Snapchat är exempelvis helt perfekt för att erbjuda ungar droger eftersom det går att ställa in att skickade meddelande raderas automatiskt efter att mottagaren sett det. Inga bevis för nåt fuffens ligger kvar i mobilen för en nyfiken förälder att hitta.

Efter Mollys död för två veckor sedan flockades medierna i Falun. Som om det var nåt speciellt med just Falun. Som om det var just i Falun tonåringarna tonåringarnas attityder till droger blivit allt välvilligare. Och varje liten text avslutades med långa faktarutor där ungdomarnas drogval beskrevs. Eftersom vi vuxna inte har koll.

Aftonbladet vandrade runt på stan och pratade med tonåringar som förklarade att just tramadol inte var det vanligaste valet för ungdomarna på stan, utan att cannabis fortfarande dominerar.

Här googlade denna medelålders tant vad cannabis kan tänkas kosta och hur mycket man köper. Som sagt, eftersom vi vuxna verkligen har noll koll.

I början av veckan larmade Polisen om hur minst fem unga vuxna dött i Värmlands norra delar de senaste två helgerna i vad man befarar är ”förgiftning av okända preparat”. Man valde, trots ovissheten om vad de döda tagit, att ändå snabbt gå ut med varningar. För efter två dödliga helger kommer ju obönhörligen en tredje, där unga kommer att träffas och festa och där erbjudanden haglar in på mobilerna om billiga rus.

Mellan Hagfors och Torsby, två av orterna där flera unga avlidit, och Falun är det 15–20 mil. Från Hagfors och Torsby är det sedan 10–15 till Karlskoga och Degerfors. Tro inte för ett ögonblick att 14-åringarna här är säkrare än de i Falun eller Hagfors denna helg.

Artikeltaggar

AftonbladetAlkoholAnna GullbergÅsikterCannabisCoopDegerforsDrogerExpressenHagforsKarlskogaLedareSnapchatTonåringar