Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska tingshusklockan få en värdigare placering

Publicerad:
Sif Eklund prövar att låsa upp kistan efter att klenoderna flyttat tillbaka till Karlskoga, tillsammans med Erik Stolphage och dåvarande kommundirektör Anna Drevenstam. Foto: Gunnar Walldén

Efter en kamp på närmare 14 år ska tingshusklockan få sin slutliga plats. Klockan kommer nu placeras på en klockstapel, som kommunen fått hjälp av ett företag att tillverka.

– Det känns bra att klockan får en värdig plats, säger kultur- och fritidsförvaltningens chef Magnus Ahlberg.

Klockan, som är tillverkad av Pehr Petrus år 1757, var länge placerad på väggen vid Karlskoga tingshus. När hela tingsrätten flyttades till Örebro i början av 2009 följde, under protest av Karlskoga hembygdsförening, klocka och kista, med tillhörande bibel, med. I nästan tio års tid stred Hembygdsföreningen för att få tillbaka klenoderna till Karlskoga, och den 5 juni 2013 fick Sif Eklund tillsammans med Karin Öhman åka och ta med sig klenoderna tillbaka igen.

– Det var en av sommarens varmaste dagar och en stor marknad i Örebro centrum. Så att ta sig fram till tingsrätten var ett pussel. Men efter många om och men fick vi, tillsammans med Nygrens flyttfirma, ta med oss klenoderna hem till Karlskoga igen, berättar Sif Eklund , ordförande för Karlskoga hembygdsförening.

Klenoderna som sedan juni 2013 varit placerade i kommunstyrelsens sammanträdessal i Karlskoga kommunhus ska nu efter tio år få sin permanenta plats med hjälp av företaget Ecoline, som i sin modellverkstad byggt en klockstapel av ek.

– När vi fick tillbaka klenoderna i juni 2013 var klockan för tung för att placeras på väggen. Detta ledde till att den stod placerad i ett hörn på golvet under alla år, något som känns vanhedrande. Efter en hel del fundering kontaktade jag Ecoline och frågade om det inte ville bygga en klockstapel, och sedan skänka den till kommunen, vilket de gick med på, säger Magnus Ahlberg, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Karlskoga kommun.

Den 29 mars kommer Ecolines VD Anders Karlén tillsammans med modellverkstadens chef Bengt Hansson att överlämna tingshusklockan, på dess nya klockstapel, till kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M). Ring kommer sedan, under högtidliga former att täcka av och inviga den nya klockstapeln på dess rätta plats.

Amalia Jansson

Fakta

Tingshusklockans väg genom åren

– 1757 placerades den nytillverkade klockan på tingshuset i Källmo

– 1883 flyttas klockan till tingshuset i Tingshusparken

– 1907 flyttas klockan till det nybyggda tingshuset i kyrkoparken

– 1985 byggs ytterligare ett nytt tingshus då tidigare lokaler blivit för trånga, och klockan flyttar med dit

– 2009 upplöser man Karlskoga tingsrätt och klockan får flytta till Örebro tingsrätt

– Juni 2013 tas klockan hem till Karlskoga igen och placeras i den gamla tingssalen i Karlskoga kommunhus

Artikeltaggar

Anders KarlénBengt HanssonEcolinesKarlskogaKarlskoga kommunKommunstyrelsenKulturModeraternaNöje/KulturÖrebro tingsrättSif EklundTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.