För ett av Möckelngymnasiets gymnasieprogram har årets söktryck varit enormt. Samhällsvetenskapsprogrammet dubblar antalet platser för terminsstarten i höst.
– Det är jätterolig, säger Lars Hultkrantz (L), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Från att ha haft 32 utbildningsplatser får nu samhällsvetenskapsprogrammet istället 64. Han gläds lite extra då det funnits önskemål från gymnasieledning om att programmets två inriktningar, samhällsvetenskap och mediekommunikation, skulle bli en.
– Nu, sett i backspegeln, var det lyckat att ha kvar båda och vi har ett bättre underlag för de två klasserna, säger Lars Hultkrantz och tillägger:
– Medieinriktningen var ifrågasatt men nu ser det bättre ut med underlag.
Istället halveras ekonomiprogrammets platser och går från 64 till 32. Något som Lars Hultkrantz och skolförvaltningen verkar ta med ro och menar att det ser lite olika ut från år till år vilka utbildningar som är populära att söka.
Det kan vara läge för branschen att rannsaka sig själv
– Ofta, vilket är det som händer nu, är att plötsligt är det en grupp som väljer det ena och då vill flera andra också söka det. Det blir överströmningar, säger Lars Hultkrantz.
I höst kommer restaurang- och livsmedelsprogrammet inte att ges för årskurs 1 och inte heller de förberedande programmen IMV, programinriktat val, och IMY, yrkesintroduktionen, som hålls i anslutning till utbildningen. Det är något som Lars Hultkrants beklagar men de kommer förhoppningsvis inte att försvinna helt.
– Vi har varit med om det tidigare och vår ambition är att det ska finnas som yrkesvuxenutbildning men inte som vanligt gymnasieutbildning. Programmet överlever och lärarna finns kvar. Vi har förhoppningar om att det ska gå kommande år, säger han.
Det är beklagligt tycker Lars Hultkrantz att restaurang- och livsmedelsprogrammet inte kommer ges i höst.
– Vi har kapaciteten, vi har lokaler och vi har lärare och det är en stor efterfrågan på arbetsmarknaden men nästan inga sökte den.
Att inga nior lockats till att söka programmen kan vara ett symptom på att arbetsmarknaden inte ses som attraktiv och sämre villkor för den anställde menar Lars Hultkrantz.
– Det kan vara läge för branschen att rannsaka sig själv.
Kan utbildningen bli ett led i kompetensutveckling och få de som står långt från arbetsmarknaden i arbete?
– Vi har tänkt tanken men kan inte lova något.