Hoppa till huvudinnehållet

Påminner om TBE-vaccin inför fästingsäsongen

Publicerad:
Det är hög tid att se över sitt vaccinskydd mot den fästingburna sjukdomen TBE. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är hög tid att vaccinera sig mot TBE påminner Region Örebro län med anledning av att vi närmar oss årets fästingsäsong.

Smittan finns i hela länet och förekommer under sommar och höst.

Förra året smittades 19 personer i Örebro län och året innan rapporterades 29 fall av TBE. Alla som vistas i skog och mark rekommenderas att vaccinera sig mot TBE som är en hjärninflammation, enligt ett pressmeddelande från Region Örebro län.

– Antalet fall har varierat en del senaste åren men sett över en längre tid är trenden ökande. Under 2021 var det en markant ökning. Om vi ser till hela Sverige har TBE ökat både i antal fall och även spridit sig till nya delar av Sverige, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen i pressmeddelandet.

Det vaccin som finns mot TBE ger ett bra skydd, enligt regionen. Grundvaccinationen består av tre-fyra doser sedan måste de kompletteras över tid för att skyddet ska bestå. Även barn kan vaccineras. Information om var man kan vaccineras sig finns på 1177.se

Artikeltaggar

Gunlög RasmussenRegion Örebro länTBEVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.