Handlarna har svåra tider framför sig.
Särskilt kämpigt blir det för de som säljer skor och kläder.
Svensk handel befarar en våg av konkurser och rekonstruktioner.
– Det är tuffare nu än under pandemin, säger Elisabet Elmsäter Vegsö på Svensk Handel.
Inflationen berör på många plan. Privatekonomin är sämre än på länge. Det medför att det blir tuffare även på gator och torg, där handlarna saluför sina varor.
Hyreshöjningar är ett av de stora moln som hopar sig.
– I snitt har hyrorna för kommersiella lokaler höjts med nära elva procent i januari, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, Svensk Handels näringspolitiska expert med fokus på hyresfrågor.
Beklädnadsbranschen, alltså kläder och skor, betalar i snitt 19 procent av omsättningen i hyra.
Höjningen har också varit svår för handlarna att förutse, samtidigt som man sitter med stingande kostnader för bland annat räntor och energi.
Kan hyresvärdar och lokalägare göra något för att undvika utflyttningar och konkurser?
– Situationen som råder kräver en nära dialog mellan hyresvärd och hyresgäst för att se så man hittar en gemensam lösning på lång sikt, men det kan också vara en lösning för det här tillfället. För nu har inflationen sprungit på mer än förväntat och det fanns inte förberett för den höjningen, säger Elisabet Elmsäter Vegsö och tillägger att det är viktigt att hitta lösningar för båda parter.
Hyresnivån avgörande
Hon säger att hyressystemet bygger på marknadshyra, där hyran utgår från läget på lokalen. I de hyresökningar som nu sker överensstämmer inte spelet mellan läge och kostnad.
– Vi kan riskera höjningar på uppåt 20 procent, och då svarar inte hyran mot läget.
Tomma lokaler är ett ständigt återkommande ämne för debatt och artiklar i media. Var tredje svarande i en enkät gjord av Hyresdatabasens säger att hyresnivån är helt avgörande för om man ska behålla eller avveckla sin butik.
Som nämnts är det kläd- och skobranschen som ligger mest illa till.
– Enbart inom kläd- och skohandeln ligger 3 100 butiker i riskzonen för att gå i konkurs eller försättas i rekonstruktion, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Elisabet Elmsäter Vegsö säger att det beror på den typen av handel redan lever på låga marginaler och möter internationell konkurrens.
– Så de äter redan på låga marginaler, men måste ha priser som är konkurrenskraftiga. Vi ser att det är tuffare nu är under pandemin. Handlarna kliver ur en kris och in i nästa. Samtidigt får vi mot en lågkonjunktur som inte är slut inom en snar framtid heller.
Drabbar det här små familjeföretag värre än stora kedjor?
– Alla handlar tittar över sina kostnader. Det finns inte en handlare som har kvar en lokal om det inte finns en lönsamhet, vare sig man är stor eller liten. Vi kan få se om omflyttningar till lokaler med bättre lönsamhet eller uppsägningar av butiken och man fångar sina kunder digitalt istället.
Har vågen av konkurser börjat skölja in?
– Handeln hade redan i höstas höga siffror, då det är den branschen som möter det här först.
Har det varit ett sådant här dystert läge någon gång tidigare?
– Tidigt nittiotal var det tufft, men nu står vi inför en situation där inflationen drivs av omvärlden, vilket gör det här oförutsägbart. Så vi behöver ha kraft att hålla ut samtidigt som det krävs kreativa och smarta lösningar, säger Elisabet Elmsäter Vegsö.
– Det måste vi om vi vill ha handeln kvar.