Adisa Saljevic har i socialförvaltningens nya projekt uppdraget att rekrytera fler vikarier till vård och omsorg med hjälp av ungdomsambassadörer.
– Vi vill få fler att våga söka jobb, säger Nathalie Bergman, ungdomsambassadör för projektet.
Adisa Saljevic, enhetschef på bemanningsenheten i Karlskoga, fick under hösten 2022 i uppdrag att starta upp ett nytt projekt gällande rekryteringen av vikarier till socialförvaltningen.
– Min första tanke var ”hjälp”, då uppdraget kändes så stort. Men efter ett tag insåg jag vinsten i att faktiskt starta upp ett sådant här projekt, berättar Saljevic.
Saljevic förklarar att första steget i processen blev att kartlägga hur ungdomar rör sig i samhället och hur olika näringsverksamheter i Örebro län arbetar för att rekrytera den yngre målgruppen.
Sedan vände hon sig till enheterna inom socialförvaltningen för att få hjälp att göra ett urval på personer som skulle vara lämpliga att fungera som ungdomsambassadörer för projektet.
Efter en noga bearbetat urvalsprocess föll lotten på Nathalie Bergman, Nuur Ali och Lisa Frisk. Tre unga vuxna som alla befinner sig i början av arbetslivet, och som alla tre arbetar inom vård och omsorg.
Syftet med projektet är att nå ut till ungdomar och få fler att vilja arbeta inom vård och omsorg. Saljevic strategi är, att tillsammans med ungdomsambassadörerna, hålla informationsträffar på gymnasieskolor runt om i länet, lägga stor vikt på information via sociala medier och även dela ut flyers och andra reklamprodukter runt om i samhället.
– Vi vill få fler att våga söka jobb inom vård och omsorg. Det är ett så betydelsefullt yrke, berättar Nathalie Bergman.
Saljevic berättar även att en av ungdomsambassadörerna kom med iden om en QR-kod som skulle ta mottagaren direkt till ansökningsformuläret för att förenkla processen, något de tagit fasta vid och adderat i all reklam.
– Under tidens gång ha jag märkt att ett stort hinder för unga när de ska söka jobb är bristen på ansökningshandlingar. Jag vet inte om det beror på att de har svårt att ta tag i att sätta sig ner och faktiskt göra det eller att kunskapen om hur man gör inte finns, men det är väldigt tråkigt, berättar Saljevic.
Tillsammans har alla inblandade en målsättning om att ge de som söker chansen att få komma på intervju inom en vecka. Något som ungdomsambassadörerna är noga att förmedla ut i sitt uppdrag.
– Jag brukar säga till de som frågar om ansökningsprocessen att man är garanterad intervju, säger Nuur Ali, ungdomsambassadör.
Nu, några månader in i projektet, ser Saljevic redan goda resultat av arbetet som gjorts.
– Det har redan inkommit över 120 ansökningar, vilket är ett kvitto på att det vi gör fungerar, säger Saljevic.
Amalia Jansson