Hoppa till huvudinnehållet

Ger inte sina hundar vatten – kan få tusentals kronor i böter

Publicerad:
Hundar ska enligt djurskyddslagen ha möjlighet att dricka vatten av god kvalité, något hundarna i Degerfors inte haft vid inspektionerna. Arkivbild.
Hundar ska enligt djurskyddslagen ha möjlighet att dricka vatten av god kvalité, något hundarna i Degerfors inte haft vid inspektionerna. Arkivbild. Foto: Leo Sellén / TT

För andra gången på kort tid får hundägaren i Degerfors ett föreläggande från Länsstyrelsen då hans djur inte haft tillgång till vatten vid kontroller.

En man boende i Degerfors hade i början av året besök av Länsstyrelsen sedan en anmälan inkommit.

Vid kontrollen noterade Länsstyrelsen flera brister bland annat att hundarna saknade fri tillgång på vatten, något de ska ha enligt djurskyddslagen.

Ägaren fick därefter ett föreläggande av Länsstyrelsen med vad som var tvunget att åtgärdas omgående.

Den 17 februari genomförde myndigheten en uppföljande kontroll och fann då samma brister som mannen redan fått ett föreläggande om tidigare.

Då ingen förbättring skett blev det ett nytt föreläggande om vilka åtgärder som Länsstyrelsen kräver att mannen ska vidta. För att säkerställa att bristerna nu tas om hand medföljde även ett vitesbelopp om 1000 kronor per hund. I bostaden fanns flertalet hundar av större ras.

Länsstyrelsen meddelar i sitt föreläggande att ärendet kommer att följas upp.

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerDegerforsHusdjurSamhälleVatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.