Hoppa till huvudinnehållet

Lokal anpassning av heltidsprojektet – ”en kvinnofälla” och ”principer urholkas”

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Torbjörn Holm (V), socialnämndens ordförande i Degerfors.
Torbjörn Holm (V), socialnämndens ordförande i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

”Viktiga anställningsprinciper urholkas”, anser S, ”en kvinnofälla” anser KD. Men majoriteten röstade igenom förslaget till en ”lokal anpassning” av det centrala avtalet om heltidsprojektet.

Rätten till heltidsanställning har stötts och blötts i åratal, inte minst i Degerfors där Annika Engelbrektsson (S) redan 2014 motionerade i frågan, kring vilken arbete inleddes runt tre år senare.

Heltidsprojektet startade sen 2019 och pågick till sista december 2020. I mars 2021 fick dåvarande socialchefen uppdraget att ta fram riktlinjer för hur heltid som norm ska fortsätta inom socialförvaltningen.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, och Kommunal har fortfarande en överenskommelse om det eftersträvansvärda med heltidsperspektiv för anställda. Men i Degerfors har socialnämnden nu beslutat kring en lokal variant där medarbetare erbjuds tjänstgöringsgrad på mellan 75 och 100 procent, beroende på egna önskemål och verksamhetens behov.

Ris åt egen rygg

Socialdemokraterna reserverade sig mot förfaringssättet, att man genom att genomföra en anpassning till verksamhetens behov uppnår minskade anställningskostnader, då de anser att det medför att viktiga anställningsprinciper urholkas.

Kristdemokraterna ställde sig också bakom reservationen.

– Vi kanske ska annonsera ut kommundirektörstjänsten, eller servicechefstjänsten på 75 procent också då? Det här är en kvinnofälla. Det kan dröja tio år innan verksamheten är i behov av ännu en heltid, säger Jan Johansson (KD) och fortsätter:

– Man måste värna om den personal man har och även bli konkurrenskraftig, för vårdpersonal behövs överallt nu. Genom en sån här sparåtgärd binder man ris åt sin egen rygg, för man kommer få svårt att få kompetent personal att söka tjänst här.

Erbjudande

Tvärtom, menar majoriteten.

– Vi erbjuder de som vill att förändra sin tjänstgöringsgrad, till mellan 75 och 100 procent för nästkommande år under förutsättning att de anmäler det senast sista oktober året innan, säger socialnämndens ordförande Torbjörn Holm (V).

– Man var i projektet tvungen att med ganska kort varsel bestämma sig vilken tjänstgöringsgrad man ville ha. Kanske en del av de som då valde 100 procent tyckte att det vart väl mycket när allt kom omkring. Sen kan det vara omständigheter i ens liv som gör att man tänker att man skulle behöva jobba mindre under en period, då ska man ha möjlighet att ansöka om det, säger han vidare.

På frågan om inte grunden ändå ska vara att anställda har heltid, svarar Holm jakande.

– Det är inget vi frångått, utan det här är mer en princip att man får ett eget val i det här, säger Holm.

Förmånligt

– Annars går lagen in och styr vilka som får tjänstledig och på vilka grunder. Här friställer man det, genom att ge samtliga anställda inom socialtjänsten, eller i alla fall inom hemtjänst och alla de bitarna, möjlighet att välja sin tjänstgöringsgrad, säger nämndens vice ordförande Ingela Sundberg (M) och fortsätter:

– De kanske har en gammal mamma eller pappa som de behöver vårda också och det tar lite tid och då är det inte meningen att vi ska tvinga nån att jobba 100 procent. Utan ser de att ”jag klarar mig faktiskt på 80 procents lön om jag får vara hemma en dag i veckan och ta hand om mamma eller pappa”, så är det en väldigt fin grej. Annars får man inte ta tjänstledig hur som helst, utan då är det nedsättning och man måste ansöka om att ta en lägre tjänstgöringsgrad forever. Så det här tycker jag är ett bra förmånligt förslag.

Man kan väl inte komma nästa år och säga att jag vill gå upp på heltid nu?

– Jo, det är just det som är själva knorren på det hela, säger Holm.

Ingela Sundberg (M), här flankerad av Hanna Arvidsson och Anna Nordqvist i fullmäktige.
Ingela Sundberg (M), här flankerad av Hanna Arvidsson och Anna Nordqvist i fullmäktige. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Det var så det här projektet var upplagt från början att de fick önska en tjänstgöringsgrad för kommande år, så man går egentligen tillbaka till så det var under projekttiden. Så vi kommer inte tvinga folk till att jobba heltid utan här blir det ”vill du jobba heltid och har 100 procent, så absolut. Jobbar du 75 procent och önskar gå upp till heltidstjänst så går det alla gånger att diskutera, utifrån att man bara har 75 procent i botten”. Det här en friare form, säger Sundberg.

Man kan diskutera säger du?

– Ja om man har 75 procent från början så kommer man ändå kunna föra diskussioner med arbetsgivaren om heltid. Den här personen kanske valde 75 procent då projektet avslutades, då man var tvungen att göra ett val.

Men då kan det väl, som S och KD säger, ta tio år innan verksamheten har behov av en heltidare till?

– Den risken finns ju alltid, säger Sundberg.

– Hade de inte fått den här möjligheten hade det kanske dröjt 20 år för då blir det att de måste söka en ny tjänst. Här kan man föra dialog med arbetsgivaren utifrån behovet, om ett flertal gått ned i tid och det kanske finns behov av ytterligare en heltid.

– Vi kan ju inte lova att människor får en ökad tjänstgöringsgrad när de så önskar vi kan bara göra det möjligt, säger Holm.

Enligt Holm hade fackföreningarna, vid samrådet, inget att anföra mot förslaget.

– Inte heller på arbetsutskottet hade sossarnas representant nån större invändning, utan det kom på nämnden, säger Sundberg.

Gör man det för att spara pengar?

– Det kan bli en effekt av det, säger Holm men hur stor effekt kan han inte säga.

Så det är inte huvudsyftet?

– Huvudsyftet är att ge folk möjlighet att gå ner eller upp i tjänst om man så önskar, men att vi behöver lite rådrum och därav gränsen på sista oktober, säger Holm.

– Vilket innebär att första tillfället blir oktober 2023 som man gör en önskan för 2024, vilket skulle innebära att vi får i alla fall ingen effekt förrän tidigast 2024 om det är så att det finns ekonomiskt vinning i det. Det är inte utifrån att tjäna pengar vi gör det och vi kommer absolut inte tvinga nån att gå ned i tid, utan det ska vara om de så vill, säger Sundberg.

Det hela ska utvärderas i slutet av 2024 för att se vad det fått för effekt.

S och KD reserverade sig och de ansåg dessutom att socialnämnden inte kan fatta beslutet. I och med att det ursprungliga beslutet om heltidsprojektet togs av kommunfullmäktige, så menar de att det här beslutet borde gått tillbaka till fullmäktige.

Artikeltaggar

ArbetsgivareDegerforsIngela SundbergKommunalKommunfullmäktigeKristdemokraternaModeraternaNämnderPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderTorbjörn HolmVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.