Hoppa till huvudinnehållet

Lurade homosexuella män till lägenhet – rånade dem under knivhot

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
En av männen tar ut pengar på Karlskogabons konto.
En av männen tar ut pengar på Karlskogabons konto. Foto: Polisens förundersökning

Den tjugoåriga mannen var ute på en dejtingsida för homosexuell män på nätet. Där fick han kontakt med män som han sedan lurade till en lägenhet i Fjugesta. Där fanns mannen och ytterligare en man och de misshandlade och knivhotade offren och tvingade dem att överlämna pengar till dem. Två av de utsatta männen kommer från Karlskoga och Degerfors. Nu har mannen dömts till fängelse.

Karlskogabon har i förundersökningen berättat om vad som hände en kväll i november 2022.

”Jag hade chattat på en dejtingapp som heter Grindr. Jag är osäker på hur länge vi chattade, om det var i två eller fyra veckor men i fredags bestämde vi träff. Jag fick en adress i Fjugesta och åkte dit”.

Målsägande berättade att en kraftig man öppnade dörren och bad honom att gå in och sätta sig i soffan.

”Direkt kom ytterligare en man in i rummet. Den här personen hade en halsduk runt huvudet, för att dölja ansiktet. Han hade även en tandad brödkniv i handen.”

De sa att de skulle ta hans pengar och tvingade av honom mobilen.

”Han tog min telefon, låste upp den med face-id och loggade in på bankappen för att kolla mitt konto. Han sa att de kommer ta 15 000 kronor. Han sa att han ville ha mitt bankkort för att kunna ta ut pengar. Jag ljög och sa att jag hade det hemma men egentligen låg den i bilen.”

Slog i ansiktet

En av männen började slå målsägande i ansiktet. De hittade bilnyckeln i jackan och en av männen gick han ut till bilen, medan den andra satt kvar.

”Han berättade att han var någon form av hitman och sa att de gjort så här mot flera personer och att det inte gått så bra för dom. Han visade upp en bild på ett körkort som var blodigt”.

Mannen återvänder från bilen där han hittat bankkortet. Det blev problem när de skulle föra över pengar och slog målsägande i ansiktet igen.

Brödkniven som polisen hittade i lägenheten och som tros vara den som de använt för att hota männen.
Brödkniven som polisen hittade i lägenheten och som tros vara den som de använt för att hota männen. Foto: Polisen

Han vågade inte annat än att ge dem koden. De förde över pengar till lönekontot, tog koden och kortet och sedan gick en av männen ut och tog ut 15 000 kronor från en automat.

Målsägande avslutar förhöret med att berätta om en känsla han fick när han pratat med mannen som vaktade honom: ”Man uppfattade som att han har en stor del avsky mot homosexualitet. Han sa att han tyckte att jag skulle skaffa mig en brud istället och att homosexualitet inte är bra. Om det är fler som är utsatta för det här så kan jag tänka mig att det är ett stort mörkertal. Jag kan bara anta att det är en hel del som inte vågar anmäla detta.”

Han sa att han tyckte att jag skulle skaffa mig en brud istället och att homosexualitet inte är bra.
Målsägande

Degerforsbon hade en liknande berättelse. Även han hade varit ut på dejtingsidan Grinder och där fått kontakt med en man. Efter en tid gjorde de upp att de skulle träffas och även han får adressen till Fjugesta.

Personen som öppnar är inte den han träffat på nätet och han misstänker att det är något lurt. Även han blir hänvisad in till soffan. Nu kom en maskerad man in i rummet. De båda hade knivar i händerna. De säger att målsägande kan göra det lätt eller svårt för sig. De tar hans plånbok och mobil samtidigt som de slår honom i huvudet. De visade ett blodigt körkort på en yngre man som gjort motvärn när de vill ha hans kontouppgifter.

Tar 31 000 kronor

De tvingar honom att öppna mobilen och de förde över sammanlagt 31 000 kronor från hans konto.

Den två har lurat, misshandlat och rånat ytterligare en person på ett liknande sätt.

Polisen lyckade aldrig identifiera den andra mannen.

Mannen döms för människorov, mindre grovt brott, två fall av olaga frihetsberövande, tre fall av grovt olaga tvång, tre fall av bedrägeri och tre fall av övergrepp i rättssak.

Tingsrätten skriver i domen: ”När det gäller straffvärdesbedömningen har den aktuella brottsligheten utövats systematiskt. Brottsupplägget har i allt väsentligt varit mycket liknande i samtliga fall. Även om det inte har visats att ett motiv varit att kränka målsägandena på grund av deras sexuella läggning har brottsligheten genomgående riktat sig mot homosexuella personer genom att kontakt sökts på appen Grinder”.

Mannen döms till fyra år och nio månaders fängelse och han ska sammanlagt betala 162 025 kronor i skadestånd till de tre männen.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDegerforsFjugestaFängelseGrindrHotKarlskogaOlaga frihetsberövandeOlaga tvång

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.