Hoppa till huvudinnehållet

Efter anmälan om missförhållanden – Skolinspektionen ger skola anmärkning

Publicerad:
Skolan får en anmärkning och måste vidta åtgärder. Arkivbild.
Skolan får en anmärkning och måste vidta åtgärder. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I februari förra året gjordes en anmälan om att en elev på en av grundskolorna i Karlskoga kommun upplevt kränkande behandling. Nu får skolan en anmärkning av Skolinspektionen – men inte för kränkningen.

Eleven uppgav sig ha blivit utsatt för fysiskt kränkande behandling av två ur skolpersonalen i anmälan som gjordes till Skolinspektionens barn- och elevombud, BEO.

Incidenten ska ha börjat med att den berörda eleven ska ha blivit ”utsatt av andra elever” enligt anmälan. Då ska de två vuxna ha gått emellan. Enligt skolans uppgifter handlar det om att personalen försökt skydda sig själva och andra elever vilket i skolans mening inte varit kränkande. Efter händelsen ska skolan ha utrett händelsen och haft samtal med alla berörda.

Utredde inte tillräckligt

I BEO:s utredning har de två vuxna samt en annan person från personalen, som ska bevittnat händelsen, fått yttra sig samt skolan. Anmälaren har fått yttra sig om skolans uppgifter.

BEO skriver i sitt beslut att det inte är visat att eleven blivit kränkt, även om de inte betvivlar hens upplevelse, så kan det inte styrkas att skolpersonalen inte gjorde mer än vad situationen krävde.

Skolan får ändå en anmärkning då BEO anser att skolan brustit i att utreda elevens upplevda kränkning i tillräckligt stor omfattning. Bedömningen görs då vittnets version av händelsen inte tagits med i utredningen tillräckligt tidigt. Skolan har till 29 maj på sig att visa BEO vilka åtgärder de tagit.

Artikeltaggar

ÅtgärderBEOKarlskoga kommunKränkningarSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.