Hoppa till huvudinnehållet

Handelsbanken: Rörliga räntan kan nå 5 procent

Publicerad:
Stigande räntor pressar hushållens ekonomi och bostadspriserna, och det är inte över. Arkivbild.
Stigande räntor pressar hushållens ekonomi och bostadspriserna, och det är inte över. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

Stigande räntor pressar ekonomin hos ägare av småhus och bostadsrätter och mer är att vänta, enligt Handelsbankens fastighetsrapport.

"Vi ser inga tendenser till att den svenska inflationen är på väg ner, snarare tvärtom, och i nuläget tror vi det väger tyngre för Riksbanken än risken för finansiell instabilitet,” säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande.

Banken tror att Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter i april och ytterligare 0,50 i juni, upp till 4,25 procent. Den bedömningen gör banken trots att den finansiella oron skulle kunna påverka takt och storlek i höjningarna.

”Givet vår prognos på Riksbankens policyränta kan bankernas rörliga snitträntor på bolån stiga över 5 procent under året, för att sedan falla tillbaka något,” säger Christina Nyman.

Banken konstaterar att två tredjedelar av de rörliga bolånen ska förhandlas om inom ett år vilket innebär att Riksbankens beslut kommer att slå igenom snabbt. Det är att räkna med att bostadspriserna bedöms falla med 20 procent jämfört med toppnoteringarna i februari 2022.

Artikeltaggar

BankerBolånBostadspriserEkonomiHandelsbankenInflationRiksbanken

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.