Hoppa till huvudinnehållet

Stora Valla: Delade meningar om försäljning hos oppositionen

Publicerad:

Ju mer pengar desto fortare ska det gå, utan betänketid, tycker Birgitta Höijer (C) som är återhållsam med var hon står beroende på vad som kommer ingå i försäljningen. Vi har stämt av politikernas tankar kring förslaget från V och M att sälja Stora Valla.

– Det är snabba puckar när det gäller mycket pengar, det har det alltid varit på senare år. Ju mer det gäller ju fortare ska det gå, då har man ingen betänketid utan ska helst säga ja till blankt papper, säger Birgitta Höijer (C) i en kommentar till förslaget om att sälja Stora Valla.

Som att skriva på in blanco?

– Det känns så. Men jag antar att det vi i fullmäktige ska ta ställning till är att utreda en försäljning, inte om försäljning. Men jag blev förvånad, det har inte andats om det här överhuvudtaget och det finns inte med på ärendelistan till fullmäktige, säger Höijer som funderar på om det finns en dold agenda, kopplat till köp av Coophuset om arenan säljs.

Arenaförsäljning var annars en linje C och M drev under förra mandatperioden.

Birgitta Höijer (C).
Birgitta Höijer (C). Foto: Roger Gleisner

– Sen vet jag inte vad som ska ingå i försäljningen. Om bollhallen ska ingå får väl kultur- och utbildningsnämnden betala hyra om skolan ska ha undervisning där och det känns fel, säger Höijer.

C har varit emot investeringarna och framtida underhållskostnader hela tiden och tycker därför inte det är fel att sälja, men är avvaktande innan man sett förslaget.

Ingen information

Även för Johanna Svärd (S) kom nyheten om att man vill sälja arenan som en överraskning.

– Jag som kommunalråd i opposition har inte blivit delgiven information tidigare, förutom per mail en timme innan man gick ut med pressmeddelandet. Så i dagsläget kan jag inte kommentera förslaget som minoritetsstyret lagt fram, säger Svärd.

Johanna Svärd (S).
Johanna Svärd (S). Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Jag tycker det är beklagligt att inte ens Degerfors IF fått information tidigare och jag har full förståelse att de inte upplever att det här hanteras på ett respektfullt sätt gentemot hyresgästen. Jag anser att det är av största vikt att hyresgästen får information vad hyresvärden, i detta fall kommunen, avser att göra och jag förstår att det uppkommer många frågor. Det gör det även hos mig. Detta förslag är inget man ska forcera fram, speciellt inte om meningen är att få intäkter för ett positivare resultat, säger Svärd och tillägger:

– Man har planerat in ett extra fullmäktige nästa vecka och jag hoppas inte att detta är orsaken.

Pumpat in pengar

SD välkomnar förslaget och att processen kommer igång, det var en linje även de drev förra mandatperioden. Eventuella krav på köpare tycker de är för tidigt att ta ställning till. Men de tycker inte det är fel tid att sälja, trots att man snart är i hamn med kravlistan från Svenska Fotbollförbundet på arenan.

Peter Nyström (SD).
Peter Nyström (SD). Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Det här började långt tidigare, det har hur länge som helst pumpats in pengar genom hyresnedsättningar, hyresfrihet och subventioner. DIF har bara klagat hur mycket pengar vi än pumpat in och i slutet kommer också fotbollförbundet in med krav, säger Peter Nyström (SD) och fortsätter:

– Arenan har kostat kommunen väldigt mycket pengar genom åren och vi har inte sett slutet på det än, det finns en kravmaskin i botten. Från vår sida är vi tacksamma att gynnande av enskild förening upphör, det har varit en bromskloss för breddidrotten i vår kommun. Vi önskar nya ägare all lycka i framtiden att komma överens med DIF, säger Nyström som anser att det finns viktigare saker att lägga pengar på.

– Det finns inget lagstadgat att vi måste äga en fotbollsarena. Vi vet var de stora problemen ligger, inom socialförvaltningen, där måste vill sätta in alla klutar och pengar, säger han.

Lösgör pengar

Miljöpartiet, som har valteknisk samverkan med V och M, ser positivt på försäljning.

– Vi ser positivt på en försäljning i det här läget. Vi ser fördelar både för kommunen och för DIF med att någon annan tar över ansvaret och att kommunen får loss en del pengar till andra viktiga investeringar, till exempel inom klimat och miljö. Självklart ska försäljningen ske på en affärsmässig basis, för det är alla skattebetalares tillgång som ska säljas, säger Johanna Ghattas (MP).

Är det rätt tid att sälja?

– Det finns fortfarande fler saker kvar att göra på arenan och DIF har andra önskemål än de prioriteringar kommunen gör, som i läktaren där de vill ha omklädningsrum och så vidare. Därför är det bra för DIF och även för kommunen, som inte behöver stå för de kostnaderna när vi har så extremt dålig ekonomi, säger Ghattas.

Johanna Ghattas (MP).
Johanna Ghattas (MP). Foto: Christoffer Tuulik

Jan Johansson (KD) ser positivt på förslaget, men förvånas över att Vänsterpartiet kom med det ihop med Moderaterna.

– Det är glädjande bara det blir en bra lösning och att man säljer till någon seriös, så kommunen inte får betala för nån dum lösning i slutändan för att man ska kunna bedriva fotboll, säger Johansson och tillägger:

– Jag var från början emot att satsa så mycket pengar med den ekonomi kommunen har och det kanske bara blir mer och mer krav. Nu har det gått bra ekonomiskt för DIF och kanske det är välgörande för klubben att ta ansvar för sina egna kostnader, få helhetsgreppet, och kanske inte gå till kommunen så fort det behövs pengar.

Chockat DIF till kommunen: ”Dra tillbaka förslaget att sälja Stora Valla”
Jan Johansson (KD).
Jan Johansson (KD). Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

BeslutBirgitta HöijerCenterpartietDegerfors IF HerrFörsäljningInvesteringarJan JohanssonJohanna GhattasJohanna SvärdKristdemokraternaMiljöpartietPeter NyströmPolitikStora VallaSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.