Hoppa till huvudinnehållet

Vem är måltavla för självklarheter?

Publicerad:
Foto: Martina Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag kan inte släppa att privatekonomer får lön för att tipsa folk att hantera inflationen genom att bland annat "flytta ihop och dela på utgifterna". Kan. Inte.

Jag kan inte släppa att privatekonomer från nån av Sveriges banker i alla tänkbara sammanhang bjuds in som ”oberoende experter” med helt världsfrånvända ekonomitips. Ja, i bästa fall.

”Köp inte en latte på stan varje dag.”

”Ta med dig matlåda till jobbet i stället för att äta ute på lunchen.”

”Nöj dig med en utlandssemester per år.”

”Det är bra att ha en buffert motsvarande sex månadslöner på ett sparkonto”

Det är tips som det gått inflation på i medierna.

Häromdagen publicerade bland annat Göteborgs-Posten ett helt uppslag med ”60 enkla spartips – så stärker du din privatekonomi” som genomgående är så dumma att jag vill springa in i väggen med huvudet först.

”Ta med kasse när du ska gå och handla, köp inte en ny varje gång.”

”Frys in bröd innan det blir mögligt”

”Kolla i garderoben innan du köper nya kläder”

”Ät upp all mat i frysen innan du köper mer”

Vem läser sånt där och tänker ”Jäklar, det hade jag aldrig kommit på själv!”? Vem är måltavla för självklarheter? Folk som aldrig någonsin i livet behövt kolla bankkontot innan de ställt sig i en kassakö?

Och om det ändå bara stannade vid självklara tips. Men nej, privatekonomerna – som vi av nån anledning kallar dessa säljare på bankerna, får ju dessutom svara på läsarna och tittarnas privatekonomiska frågor som ligger i deras egen banks affärsmässiga intresse.

Tv, tidningar och radio låter bankernas säljare under flagg av ”oberoende experter” uppmana folk att slå till på bostadsköp under en bostadsmarknad som kraschar – trots att det är på att sälja bolån bankerna tjänar storkovan.

Privatekonomerna har genom åren tipsat om att ”det kan vara läge att binda bolåneräntan”, utan att nån i sammanhanget nånsin nämnt att bankerna som dessa privatekonomer är anställda av, tjänar betydligt mer på kunderna som just binder räntan!

Finns det inga ekonomijournalister man kan fråga i stället? Ingen kommunal privatekonomirådgivare? Inga andra ekonomer som INTE arbetar för en bank?

Det är kanske ingen slump att ekonomijournalisten Andreas Cervenka blivit något av en fixstjärna det senaste året just för att han säger sanningar som ingen annan vågar när andra jamsar runt i medierna eller som en privatekonom anställd av en bank som redovisar miljardvinster varje kvartal, föreslår ”köpstopp på allt som inte är nödvändigt” som ett sätt att rädda privatekonomin.

I sina krönikor i Aftonbladet klär han av makthavare, attackerar fränt banker, politiker och näringsliv som utnyttjar kryphål, luftiga regelverk och vanligt folks ekonomiska okunskap.

Cervenkas lista på handfasta tips att hantera krisen hade jag gärna läst. Resten kan vi väl få slippa.

Artikeltaggar

AftonbladetAndreas CervenkaÅsikterBankerGöteborgs-PostenInflationLedareSusanne Sjöstedt