Hoppa till huvudinnehållet

Vill locka industriintresserade till Karlskoga: ”Behöver tänka utanför boxen”

Publicerad:
Karlskoga kommun satsar på kompetensförsörjning.
Karlskoga kommun satsar på kompetensförsörjning. Foto: Julia Olsson

För att se till att fler finner intresse för industrin kommer Karlskoga kommun tillsammans med fler aktörer att arbeta aktivt med utbildningsinsatser och att locka fler till Karlskoga.

– Vi behöver arbeta mer tillsammans, berättar Anna Posth, näringslivschef Karlskoga kommun.

Att Karlskoga är en industristad har nog inte undgått någon och under det senaste året har bland annat försvarsindustrin vuxit en hel del, med tanke på den nuvarande världsbilden. I samband med industrins tillväxt finns det nu stora kompetensförsörjningsbehov.

Därför krävs det nu gemensamma insatser för att se till att fler personer lockas till Karlskoga, menar Anna Posth, näringslivschef för Karlskoga kommun.

– Det finns en väldigt ljus framtid för de som vill arbeta inom industri i Karlskoga. Och nu när vi ser att behovet av stöd inom kompetensförsörjning har ökat, behöver vi tänka lite utanför boxen, förklarar hon.

Vid en pressträff under tisdagseftermiddagen presenterade Anna Posth, tillsammans med Mattias Simonsson, utbildningsledare på yrkeshögskolan Karlskoga, samordnarna Martina Augustsson och Anki Ferm och Per Eriksson och Simon Gren från Karlskoga Automation AB, att man nu kommer att göra en gemensam satsning för att kunna möta den stora efterfrågan.

– Vi i kommunen behöver göra mer tillsammans med näringslivet, berättar Posth.

Utbilda fler

Tanken med samarbetet är att få fler människor att bli intresserade av industrin för att sedan kunna utbilda fler inom området. Martina Augustsson, samordnare för skola-näringsliv, menar att man bland annat kommer att satsa på att hjälpa elever ut på praktiker.

– Det är viktigt att eleverna kommer ut på arbetsplatserna och skaffar sig egna uppfattningar och kontaktnät. För eleverna som går yrkesprogram är det också ett tillfälle att gå direkt från gymnasiet till arbete.

Per Eriksson och Simon Gren från Karlskoga Automation AB, har varit en del av satsningen under en längre tid och har idag flera anställda som kommer direkt från gymnasiet och yrkeshögskolan.

– Det är verkligen tufft nu och vi har dragit stor nytta av den här satsningen, men vi behöver fler att anställa, berättar Per Eriksson.

För att kunna möta behovet kommer man också att behöva få in folk utanför kommungränserna, berättar Posth.

– Vi vill visa att Karlskoga är ett bra alternativ, inte bara när det kommer till arbete utan även som bostadsort. Vi har sett att personer i åldern 18-35 har störst möjlighet att flytta och därför hoppas vi på att kunna locka de till Karlskoga med arbete och en attraktiv bostadsmarknad.

Satsningen innebär även utbildningsinsatser för att lyfta kompetensen hos redan befintliga medarbetare.

Uppdatering: Ett uttalande från Anna Posth om behovet av stöd inom kompetensförsörjning återgavs tidigare felaktigt i artikeln. Det har nu rättats.

Artikeltaggar

Anna PosthArbeteArbetsplatserBostadsmarknadGymnasieskolanKarlskogaKarlskoga kommunNäringslivSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.