Hoppa till huvudinnehållet

Brist på bygglovsinspektörer – kommunen löser handläggning med konsult

Publicerad:
Att ha konsulter gör att Karlskoga kommun klarar att hålla plan- och bygglagens tio veckor.
Att ha konsulter gör att Karlskoga kommun klarar att hålla plan- och bygglagens tio veckor. Foto: Kajsa Juslin

Stor personalomsättning, sjukskrivningar och en turbulent tid i tillväxt- och tillsynsförvaltningen ses som orsaker till bristen på bygglovsinspektörer. För att hålla plan- och bygglagens tio veckor anlitas konsulter.

– Det är aldrig optimalt att ha konsulter. Vi strävar efter att ha fast personal – alltid. Vi jobbar stenhårt för att säkra personal, säger Leif Gren (M), ordförande för tillväxt- och tillsynsnämnden.

Att anlita konsulter har blivit ett sätt att tillfälligt lösa situationen så att bygglovsansökningarna som görs fortfarande håller de lagstadgade tio veckorna. Vad situationen beror på har flera orsaker enligt Leif Gren.

– Dels har det varit hög personal omsättning men det har lugnat sig. Dels har vi haft sjukskrivningar. Det har varit, vad jag vet men jag har bara varit ordförande sedan i januari, historiskt turbulent i förvaltningen.

Totalt med chef ska det finnas nio personer som arbetar med bygglov. Som det har sett ut har avdelningen haft fyra som arbetat och då är konsulten och enhetschefen inkluderade. En person har varit föräldraledig och några har varit sjukskrivna men de är på väg tillbaka till arbetet.

Vissa områden har förbättrats med 25 procent
Leif Gren (M)

Leif Gren tror att en del av sjukskrivningarna som har varit kan ha berott på att arbetssituationen tidigare varit mindre bra i förvaltningen. Han framhåller särskilt förvaltningens nya chef Anna am Zoll som en av de positiva förändringarna.

– Hon har gjort ett jättebra jobb, berättar han.

Han lyfter också att det har skett förändringar i förvaltningen då deras medarbetarundersökningar visar på förbättringar.

– Vissa områden har förbättrats med 25 procent, berättar han och tillägger:

– Det är viktigt för både personal och arbetsgivare att få en bra arbetssituation.

Letar fler

Kvar är problemet med att det finns för få bygglovsinspektörer och där verkar förvaltningen leta med ljus och lykta.

– Vi jagar hela tiden personal. Vi har några annonser ute.

Att ta hjälp av konsulter är kostnadsmässigt inget förvaltningen eller nämnden önskar.

– Det är en tillfällig hjälp och det är svårt att säga hur det kommer att utveckla sig, säger Leif Gren.

Men hur länge situationen kommer att pågå är osäkert och han kan inte säga när en långvarig lösning kommer att finnas på plats. Det ser ut som att två nyrekryterade bygglovsinspektörer kan vara på plats i maj enligt förvaltningen.

Leif Gren är ändå, trots den nuvarande situationen, optimistisk.

– Vi håller våra 10 veckor enligt plan- och bygglagen. Så vi håller ställningen.

Artikeltaggar

BristerFörvaltningKarlskoga kommunLeif GrenNyheterSjukskrivningarTillväxt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.