Hoppa till huvudinnehållet

Ägaren tog inte sin hund till veterinär - trots uppmaning

Publicerad:
Länsstyrelsen ansåg att hunden i Degerfors var i behov av vård. Ägaren har nu fått ett föreläggande om att ta hunden till veterinär. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Länsstyrelsen i Örebro har lämnat ett föreläggande till en hundägare i Degerfors att inom två veckor ta sin hund till en veterinär för undersökning.

I oktober fick Länsstyrelsen i Örebro in en anmälan om att en hund i Degerfors ansågs behöva veterinärvård sedan någon i allmänheten sett avvikelser på hundens bakdel.

Länsstyrelsen fick strax därefter kontakt med ägaren som menade att hunden var gammal och att det varit hundens analsäckar som synts, men att hunden tömde dem själv utan problem.

Efter diskussion med Länsstyrelsen meddelade ägaren att hon ändå skulle boka en tid hos veterinär.

I december, två månader senare, visade det sig att någon kontakt med veterinären var fortfarande inte tagen. Ägaren menade att det inte var något fel på hunden, men att en bild skulle skickas till en veterinär som ägaren kände.

Föreläggande

Bara två dagar efteråt kontaktades Länsstyrelsen av ägaren som nu lät meddela att det inte var något fel på hunden och att de därför kunde släppa ärendet.

Dock gjordes en djurskyddskontroll i mitten av februari. Hunden hade då fortfarande samma avvikelse som anmäldes i oktober. Länsstyrelsen bedömde vid kontrollen att hunden var i behov av veterinärvård.

Utifrån att Länsstyrelsen bedömer att hundägaren brustit i sitt ansvar som djurägare har de beslutat att lämna ett föreläggande till djurägaren där denne får två veckor på sig att låta veterinärundersöka hunden.

En journalkopia ska skickas till Länsstyrelsen senast två dagar efter besöket.

Artikeltaggar

DegerforsHusdjurSamhälleSvenska DagbladetVeterinär

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.