Hoppa till huvudinnehållet

Köttproducenten kritisk – prisjakten drabbar det lokalproducerade

Publicerad:
Cecilia Kähäri på Espelund gård säger att det är många av hennes kollegor som just nu överväger att sluta som livsmedelsproducenter. Foto: Privat

Dyrare el, dyrare bränsle, dyrare gödsel och utsäde – samtidigt som konsumenterna jagar klipp och vill ha billig mat.

Det är en omöjlig ekvation för matproducenterna.

– Det går inte att producera mat hur billigt som helst, säger köttbonden Cecilia Kähäri på Espelund gård utanför Storfors.

Hon säger dock i nästa andetag att hon är av segt virke och tänker kämpa på. Härnäst planerar hon till exempel att öppna en enklare gårdsbutik för att kunna sälja sina köttlådor.

– Det är kris hela tiden. Vi är vana att kämpa i motvind. Är det inte torka så är det pandemi. Men just nu är det tufft, det är det, säger Cecilia Kähäri.

Under 2022 tvingades man vidta flera drastiska åtgärder på gården.

– Vi fick dra ner på antalet djur, köpa mindre gödning, lägga mer mark i träda, köra mindre och ännu mer effektivt med traktorerna. Och ett bygge som vi skulle göra fick skjutas framåt i tiden på grund av kraftigt ökade kostnader på byggmaterial.

Cecilia Kähäri förstår att det är tufft för många att få ihop ekonomin och att man då tenderar att välja andra alternativ, i vissa fall livsmedel som producerats utomlands vilket i förlängningen slår undan benen på lokala matproducenter.

– Men även restauranger och kommuner tenderar att överge den svenskproducerade maten, säger Cecilia Kähäri.

Kvigor på Espelund gård
Kvigor på Espelund gård Foto: Privat

Hon är kritisk mot den eviga jakten på det låga priset och menar att det låga priset i butik kommer med ett högt pris i verkligheten:

– Butikskedjorna har strävat efter att alltid sälja billig mat och det har hjälpt till att slå ut producenterna i Sverige. Köper man inte svenskproducerad mat när det inte är kris så står vi utan egen matproduktion när krisen är här.

Hon fortsätter:

– Jag är glad om kommunerna har råd att köpa in svensk mat, men det har de inte alltid. Det har att göra med att vi har betydligt strängare regler i Sverige än i många andra länder. Djurskydd kostar, som jag brukar säga.

Ett litet ljus i mörkret var Värmlandsveckan tidigare i vintras där barnen på kommunens skolor fick äta lokalproducerad köttfärs från Espelund gård.

– Jag har en bra dialog med kostchefen i Storfors, men de har ju sin budget och det är klart att när en paprika kostar 60 kronor så förstår man att de tvingas välja alternativ, säger Cecilia Kähäri.

Artikeltaggar

ÅtgärderButikerKonsumentMatNäringslivStorfors

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.