Hoppa till huvudinnehållet

Allt färre lever på bidrag i Karlskoga och Degerfors

Publicerad:
Statistiska Centralbyrån har släppt ny statistik över antalet personer som lever på bidrag och ersättningar i Sverige. Foto: SCB

Statistiska Centralbyrån, SCB, släppte under torsdagen ny statistik som visar på att allt färre lever på bidrag och ersättningar i Sverige. Sedan 2014 har antalet minskat med över 10 procent, och trenden återspeglas även hos befolkningen i Karlskoga och Degerfors.

Statistiska Centralbyrån, SCB, redovisar årligen statistik över antalet personer i åldrarna 20-64 år som försörjs genom sociala ersättningar och bidrag. De ersättningar och bidrag som är en del av beräkningarna är sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, a-kassa, arbetsmarknadspolitiska åtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.

Under torsdagen släpptes den nya statistiken som redovisar antalet personer som försörjs av bidrag och ersättning i hela landet, i länen samt i alla kommuner.

– Antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag steg med nästan 60 procent mellan 1990 och 1994. Sedan dess har antalet minskat stadigt, med undantag för enskilda år, säger Johanna Frodell, utredare på SCB i ett pressmeddelande.

Karlskoga och Degerfors - högre än rikssnittet

Antalet personer i arbetsför ålder som försörjs av bidrag under 2022 är det lägsta antalet på över 8 år i Karlskoga kommun, trots det ligger både Karlskogas och Degerfors kommuner högre procentuellt sätt, jämfört med Sveriges rikssnitt.

– Generellt har pendlingskommuner nära en storstad den lägsta andelen försörjda av sociala ersättningar och bidrag. Landsbygdskommuner, långpendlingskommuner nära större städer och pendlingskommuner nära mindre tätorter har den högsta, säger Johanna Frodell.

Men, trots detta ser man ändå en minskning i antalet personer som försörjs av bidrag och ersättningar i hela landet, under de senaste åren.

Amalia Jansson

Procent av befolkningen som försörjs av ersättning och bidrag
20222014
Sverige 11,9%14,9%
Örebro län13,3%17,1%
Örebro kommun12,9%15,6%
Karlskoga kommun14,2%20,7%
Degerfors kommun18,5%21,4%
Kristinehamn kommun17,6%21,1%
Karlstad kommun11,9%14,3%
Storfors kommun 15,5%23%

Artikeltaggar

BiståndDegerforsDegerfors kommun (org)KarlskogaKarlskoga kommunÖrebro länPrivatekonomiSCBSjukpenningStatistik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.