Det har pågått länge, ombyggnationen av Ekebykorset. Om det blir trafiksäkrare eller inte råder delade meningar, men förhoppningsvis blir det iallafall klart med en ny entreprenör inom kort.
I nästa vecka, den 31 mars, är sista dag för entreprenörer att lägga anbud för att få färdigställa Ekebykorset där bygget stått still till och från i flera år. Och priset blir avgörande.
– Vi har ju en uppskattning vad det kommer att kosta att bygga klart projektet, men utifrån att vi i detta nu har en pågående upphandling så vill jag inte säga mellanskillnaden. Detta för att det ska vara en fri marknad på var själva prissättningen hamnar, säger Nicklas Broberg, Trafikverkets projektledare för Ekebykorset.
Från början, 2017, var ombyggnationen budgeterad till en total kostnad på 44 miljoner kronor, en summa som två år senare inför upphandlingsstart var uppe i 69 miljoner kronor. Men redan samma år ändrades summan ytterligare en gång till 79 miljoner kronor med den första entreprenören.
Turerna har därefter varit flera, dock har det hela tiden handlat om ökade kostnader. I augusti 2020, fem månader efter starten hade man redan då betalat 35 miljoner kronor.
När kontraktet med den första entreprenören upphörde sommaren 2021 hade summan av utbetalda och förbrukade medel ökat till 65 miljoner kronor. Alltså 21 miljoner mer än budgeten för hela projektet fyra år tidigare.
Stora summor
I samband med att gångtunneln skulle byggas under vägen satte markförhållanden käppar i hjulet och de beräknade kostnaderna skenade då iväg till 152 miljoner kronor.
Under den här perioden ville Trafikverket att Karlskoga kommun skulle gå in och betala del av kostnaden, ett upplägg som inte gick hem hos kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M).
”Det är inte upp till oss att lösa”, menade Ring.
Med det menar Ring att det är Trafikverket som ska stå för kostnaderna vid ombyggnationen, kommunen har andra områden och verksamheter som behöver de kommunala pengarna.
– Från att vara med och bidra till att i princip betala i storleksordningen 40 miljoner kronor, det är ett par förskolor. Alltså det var helt sjukt, så att det var inte på kartan att vi skulle vara med och betala, säger Ring idag nästan tio månader senare.
När Trafikverket inte ansåg att de kunde lägga den stora summan på att göra en tunnel ändrade man plan.
Trots det har bygget som det ser ut idag redan kostat 80 miljoner kronor.
Ogillar lösning
Den nya planen innebär att kostnaderna för att färdigställa sjunkit. Exakt vad slutsumman landar på vet man först när upphandlingen är klar.
– Förhoppningsvis har vi fått in anbud nästa fredag. Dessa kommer vi börja gå igenom direkt på måndagen veckan efter. Om den med lägst pris som uppfyller de krav som finns så går vi vidare med en tilldelning, säger Broberg och fortsätter:
– Sedan är det en avtalsspärr på tio dagar. Målsättningen är att vi ska få tilldelningen så tidigt som möjligt för att få avtalsspärren att börja ticka.
Enligt Broberg är Ekebykorset en lite speciell situation då en entreprenör vanligtvis startar upp vid en orörd plats. Här är istället trafikanordningar redan på plats.
I början av februari i år presenterade Trafikverket att man kommer ha en rondell med tillhörande busshållplatser, gång- och cykel väg samt korsning över E18. De övergångsställen som nämns kommer inte att förses med trafikljus.
Även om Ring menar att det är bra att korsningen blir färdig så uppskattar han inte den lösning som presenterats.
– Det är väl bra att man gör något åt det, men vi är inte nöjda med lösningen. Vi vill ha planskilt och har skickat in en ganska tydlig skrivelse till Trafikverket där vi säger att det här inte är godtagbart, säger Ring.
Han oroas över den risk som gång- och cykeltrafikanter utsätts för.
– Tänk om det blir en allvarlig olycka. Eftersom vi som kommun inte har rådighet har vi faktiskt från skrivit oss allt ansvar, säger Ring.
Så snart Trafikverket har klart med en entreprenör kommer man gå ut med mer information om kostnader och tidsramar.
Ekebykorset – den färdiga trafiklösningen presenterasEkebykorset – ny lösning blir ett obevakat övergångsställeRing om Ekebykorset: Inte upp till oss att lösa